Κόσμος Δευτέρα 23/10/2023, 07:08
ENISA

Τεχνητή νοημοσύνη ο μεγάλος κίνδυνος για τις εκλογές του 2024 – «Έκρηξη» στις κυβερνοεπιθέσεις

Τεχνητή νοημοσύνη ο μεγάλος κίνδυνος για τις εκλογές του 2024 – «Έκρηξη» στις κυβερνοεπιθέσεις

Κίνδυνο για τις ευρωεκλογές του 2024 αποτελούν τα chatbot τεχνητής νοημοσύνης και deepfake φωτογραφίες ή βίντεο, όπως προειδοποιεί έκθεση του οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυβερνοασφάλεια (ENISA). 

Ήδη φέτος σημειώθηκε τεράστια αύξηση στα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων, καθώς κέρδισε έδαφος αυτού του είδους η τεχνολογία. Εξ ου και ο φορέας προτρέπει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως τα media, να βρίσκονται σε επιφυλακή ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

Τεχνητή νοημοσύνη ο μεγάλος κίνδυνος για τις εκλογές του 2024 – «Έκρηξη» στις κυβερνοεπιθέσεις-1

«Η εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς εκλογικούς θεσμούς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητά μας να βασιζόμαστε σε ασφαλείς υποδομές και από την αξιοπιστία και διαθεσιμότητα των πληροφοριών», σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του ENISA, Juhan Lepassaar. Το ίδιο προειδοποιεί και πρόσφατη έκθεση του Economist Intelligence Unit, η οποία δίνει μέτρια πιθανότητα στο ενδεχόμενο αύξησης της παραπληροφόρησης ενόψει των προγραμματισμένων εκλογικών αναμετρήσεων του 2024, με στόχο να προκληθεί σκεπτικισμός απέναντι στις κυβερνήσεις. Εάν πράγματι συμβεί αυτό, προβλέπει πως θα μειωθεί η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στα πολιτικά συστήματα.

Ήδη πάντως έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες στην Ευρώπη για παραπληροφόρηση μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν τέτοιου είδους περιστατικά πριν τις εκλογές στην Πολωνία και την Σλοβακία. Επίσης, στην αρχή του μήνα κυκλοφόρησε -και έγινε viral- ηχητικό υλικό με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας, στο οποίο ακουγόταν να βρίζει τους υφισταμένους του. Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε πως ήταν ψεύτικο.

Κίνδυνος για τις εκλογές

Μέσα στους επόμενους 16 μήνες είναι προγραμματισμένες οι εκλογές σε ΗΠΑ, Ευρωβουλή, Βρετανία, Ολλανδία και ενδεχομένως Ουκρανία, τις οποίες ενδέχεται να στοχοποιήσουν οι εγκληματίες για να διχάσουν ακόμη περισσότερο τους πολίτες. Ο ENISA έχει εντοπίσει τρεις τρόπους, με τους οποίους οι χάκερ εκμεταλλεύονται την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να παραπλανήσουν τον κόσμο: δημιουργούν πειστικά email και μηνύματα, τα οποία μοιάζουν σαν να προέρχονται από έγκυρες πηγές, δημιουργούν deepfakes και εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες της ΑΙ, ώστε να αντλήσουν πληροφορίες.

Μέχρι στιγμής, έχει παρατηρηθεί πως οι κυβερνοεπιθέσεις στοχεύουν περισσότερο τη δημόσια διοίκηση (19% το δωδεκάμηνο μέχρι τον Ιούνιο του 2023), μεμονωμένους χρήστες (11%) και τον τομέα της υγείας (8%). Ακολουθούν οι ψηφιακές υποδομές, η μεταποίηση, ο κλάδος των μεταφορών, οι πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών, ο χρηματοοικονομικός τομέας, οι υπηρεσίες και τέλος ο τομέας της εκπαίδευσης/έρευνας.

Τεχνητή νοημοσύνη ο μεγάλος κίνδυνος για τις εκλογές του 2024 – «Έκρηξη» στις κυβερνοεπιθέσεις-2

«Παλαιότερα, αυτές οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης είχαν απαγορευτικά υψηλό κόστος ή ήταν δύσκολο να αποκτήσει πρόσβαση ένας καθημερινός άνθρωπος. Τώρα βρίσκονται σε apps που απευθύνονται στον μέσο καταναλωτή, σε ιστοσελίδες, συχνά δωρεάν ή πολύ φθηνές», παρατήρησε μιλώντας στο Politico o Henry Adjer, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Πρωτοφανής άνοδος του ransomware

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται πρωτοφανής άνοδος των κυβερνοεπιθέσεων στο μπλοκ, σύμφωνα με την έκθεση του ENISA. Μπορεί για παράδειγμα να πρόκειται για επιθέσεις με στόχο να «κατεβάσουν» σελίδες ή παράνομη απόκτηση δεδομένων εταιρειών, για τα οποία στη συνέχεια ζητούν λύτρα.

Ο ENISA κατέγραψε τουλάχιστον 2.500 περιστατικά από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023. Επίσης, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των επιθέσεων από χάκερ που αναπτύσσουν ψεύτικες προσωπικότητες για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα και δίκτυα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Microsoft, πέρυσι καταγράφηκε αριθμός-ρεκόρ από επιθέσεις σε κράτη, επιχειρήσεις, ανθρώπους.

«Οι κυβερνοεγκληματίες στοχεύουν όλο και περισσότερο προς υποδομές cloud, έχουν γεωπολιτικά κίνητρα το 2023 και αύξησαν τους τρόπους εκβιασμού, όχι μόνο μέσω ransomware, αλλά επίσης στοχεύοντας ευθέως σε χρήστες», αναφέρεται στην έκθεση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Politico

Διαβάστε επίσης:

Microsoft: Ρεκόρ επιθέσεων σε κράτη, επιχειρήσεις, ανθρώπους

Πόλεμοι, AI και απεργίες: Αυτοί είναι οι 10 κίνδυνοι για το 2024

ΜμΕ: Προσοδοφόρα ευκαιρία για τους ψηφιακούς εγκληματίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News