Κόσμος Τετάρτη 13/12/2023, 18:32
ΚΟΣΜΟΣ

Ρώσοι χάκερ πίσω από την επίθεση σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Ουκρανίας

Ρώσοι χάκερ πίσω από την επίθεση σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Ουκρανίας

Μια ομάδα χάκερ που εκτιμάται ότι συνδέεται με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ανέλαβε την Τετάρτη την ευθύνη για μια κυβερνοεπίθεση που έριξε εκτός σύνδεσης τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Ουκρανίας.

Η επίθεση της Τρίτης στην Kyivstar, η οποία έχει 24,3 εκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας και περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια οικιακούς χρήστες του Διαδικτύου, έθεσε εκτός λειτουργίας υπηρεσίες, κατέστρεψε υποδομές πληροφορικής και σίγησε τα συστήματα ειδοποίησης αεροπορικών επιδρομών σε περιοχές της Ουκρανίας.

Μια ομάδα ακτιβιστών χάκερ, που ονομάζεται Solntsepyok, δήλωσε στο Telegram ότι πραγματοποίησε την κυβερνοεπίθεση και δημοσίευσε στιγμιότυπα οθόνης που δείχνουν ότι οι χάκερ είχαν πρόσβαση στους διακομιστές του Kyivstar.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι βρίσκεται πίσω από τέτοιες κυβερνοεπιθέσεις.

Η Κρατική Υπηρεσία Ειδικής Προστασίας Επικοινωνιών και Πληροφοριών της Ουκρανίας (SSSCIP) ανέφερε ότι διερευνά το περιστατικό με την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών SBU.

«Την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση ανέλαβε μία από τις ρωσικές ομάδες των οποίων οι δραστηριότητες συνδέονται με την κύρια διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε, αναφερόμενη στη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU.

«Αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη χρήση του κυβερνοχώρου από τη Ρωσία ως έναν από τους τομείς του πολέμου κατά της Ουκρανίας», ανέφερε, χωρίς να κατονομάσει την ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News