Κόσμος Τρίτη 2/04/2024, 22:30
ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Πρόταση Stoltenberg για στήριξη της Ουκρανίας με 100 δισ. δολ. τα επόμενα 5 χρόνια

ΝΑΤΟ: Πρόταση Stoltenberg για στήριξη της Ουκρανίας με 100 δισ. δολ. τα επόμενα 5 χρόνια

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg πρότεινε ένα πενταετές πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (107 δισεκατομμυρίων δολαρίων), το οποίο θα έδινε στη δυτική συμμαχία έναν πιο άμεσο ρόλο στην παροχή στήριξης στο Κίεβο, δήλωσαν πέντε διπλωμάτες την Τρίτη.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το ΝΑΤΟ θα αναλάμβανε κάποιες εργασίες συντονισμού από έναν ad hoc συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, γνωστό ως ομάδα Ramstein -ένα βήμα που έχει σχεδιαστεί εν μέρει για να προφυλαχθεί από τυχόν περικοπή της αμερικανικής υποστήριξης εάν ο Donald Trump επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, δήλωσαν οι διπλωμάτες.

Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί σε διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη, με στόχο την οριστικοποίηση ενός πακέτου εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο.

Μέχρι τώρα, το ΝΑΤΟ ως οργανισμός έχει περιοριστεί σε μη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, από φόβους ότι ένας πιο άμεσος ρόλος θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία. Τα περισσότερα μέλη του παρέχουν όπλα στην Ουκρανία σε διμερή βάση.

Ωστόσο, διπλωμάτες δήλωσαν ότι υπάρχει μια αυξανόμενη άποψη εντός του ΝΑΤΟ ότι έχει έρθει η ώρα να τεθεί η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία σε μια πιο βιώσιμη, μακροπρόθεσμη βάση και ότι η δυτική συμμαχία είναι η πλέον κατάλληλη για να αναλάβει μεγάλο μέρος αυτού του ρόλου.

Ορισμένοι δήλωσαν επίσης ότι οι απειλές του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin ότι θα θεωρούσε διάφορα βήματα που έγιναν από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ως κλιμακούμενα δεν είχαν οδηγήσει σε αντίποινα εναντίον τους.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, το ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει μια αποστολή του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, αν και δεν ήταν ακόμη σαφές εάν η αποστολή θα λειτουργούσε στο εσωτερικό της χώρας, δήλωσαν διπλωμάτες. Ορισμένες χώρες ήταν επιφυλακτικές ακόμη και στο να ονομάσουν την επιχείρηση ως αποστολή.

Ο Stoltenberg, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι το σχέδιο είναι εν μέρει «για να θωρακιστεί έναντι των ανέμων πολιτικής αλλαγής» σε οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ο Trump είναι πάνω από όλα στο μυαλό πολλών, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομερώς τις προτάσεις του Stoltenberg, αλλά ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν «τον καλύτερο τρόπο οργάνωσης της υποστήριξης του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, ώστε να γίνει πιο ισχυρή, προβλέψιμη και διαρκής».

«Δεν πρόκειται να ληφθούν τελικές αποφάσεις στις υπουργικές συναντήσεις του Απριλίου και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν καθώς πλησιάζουμε στη σύνοδο κορυφής της Ουάσινγκτον τον Ιούλιο», δήλωσε ο αξιωματούχος, αρνούμενος να κατονομαστεί.

Οι διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι οι συζητήσεις σχετικά με την πρόταση βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν είναι σαφές αν το συνολικό ποσό των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ θα γίνει αποδεκτό ή πώς θα χρηματοδοτηθεί. Όλες οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ απαιτούν συναίνεση μεταξύ των 32 μελών της συμμαχίας.

«Πηγαίνει σε κάποιο βαθμό για να προστατεύσει σε περίπτωση Trump. Αλλά είναι αδύνατο να δημιουργηθεί κάτι που να είναι ανθεκτικό στον Trump», δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης.

«Ένα ταμείο 100 δισεκατομμυρίων μοιάζει πολύ αισιόδοξο, γνωρίζοντας πόσο δύσκολο ήταν να συμφωνηθεί ένα μικρότερο ποσό σε επίπεδο ΕΕ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το Κίεβο ζητά από το ΝΑΤΟ ενίσχυση στην αεράμυνα

Πούτιν: Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ – Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

Σύνοδος Κορυφής: Στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία με παγωμένα ρωσικά assets

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News