Κόσμος Πέμπτη 28/03/2024, 15:03
ΚΟΣΜΟΣ

Το Κίεβο ζητά από το ΝΑΤΟ ενίσχυση στην αεράμυνα

Το Κίεβο ζητά από το ΝΑΤΟ ενίσχυση στην αεράμυνα

Το Κίεβο ζήτησε σήμερα Πέμπτη προμήθειες αεράμυνας από τους δυτικούς συμμάχους, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, μετά και τη σειρά ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε κρίσιμες και ενεργειακές υποδομές.

Η Ρωσία πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας από την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, προκαλώντας ζημιές σε μονάδες παραγωγής ενέργειας σε ένα μεγάλο φράγμα και μπλακ άουτ για περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε διάφορες περιοχές.

Η αποστολή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ότι ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Rustem Umerov ενημέρωσε τους εταίρους για τα επακόλουθα των επιθέσεων, προτρέποντάς τους να παράσχουν περισσότερο εξοπλισμό για να εμποδίσουν τις εισερχόμενες βολές.

Η Μόσχα έχει περιγράψει τις πρόσφατες επιθέσεις της ως μέρος μιας σειράς «εκδικητικών» χτυπημάτων ως απάντηση στις επιθέσεις του Κιέβου σε ρωσικές περιοχές ενώ αύξησε τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων που είναι πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν.

Αργά χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ, ωστόσο, τόνισε ότι εάν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, αυτά θα καταρρίπτονται. Ερωτηθείς για τα πολεμικά αεροσκάφη F-16, τα οποία η Δύση έχει δεσμευθεί να στείλει στην Ουκρανία, ο Πούτιν εκτίμησε ότι αυτά δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στον πόλεμο.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «μπούρδες» τα περί επίθεσης της χώρας του σε κάποια άλλη χώρα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από το reuters και το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ – Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News