Κόσμος Σάββατο 23/01/2021, 09:59
ΚΟΣΜΟΣ

Και νέες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς στην Ευρώπη

Και νέες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς στην Ευρώπη

Εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έπειτα από τις Pfizer/BioNTech, και η AstraZeneca προειδοποίησε για καθυστερήσεις στις παραδόσεις. 

Η AstraZeneca ενημέρωσε την Κομισιόν για τη μείωση των παραδόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που έχει αναπτύξει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε το Reuters, η μείωση των παραδόσεων θα είναι της τάξης του 60%, στα 31 εκατ. δόσεις για το πρώτο τρίμηνο του έτους και οφείλεται σε προβλήματα στην παραγωγή. 

Σημειώνεται ότι η AstraZeneca σχεδίαζε αρχικά να παραδώσει 80 εκατ. δόσεις στις 27 χώρες της Ε.Ε. έως τα τέλη Μαρτίου. Πάντως, η ημερομηνία έναρξης των παραδόσεων παραμένει στις 15 Φεβρουαρίου, καθώς το συγκεκριμένο εμβόλιο εκτιμάται ότι θα εγκριθεί για χρήση στην Ευρώπη στα τέλη του τρέχοντος μήνα. 

Ήδη, τα προγράμματα εμβολιασμών έχουν επιβραδυνθεί, εξαιτίας της μείωσης των παραδόσεων του εμβολίου των Pfizer-BioNTech. Τοι Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ προηγούνται έναντι των χωρών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις δόσεις που έχουν χορηγήσει, αναλογικά με τον πληθυσμό. 

Και νέες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς στην Ευρώπη-1

Ήδη, Ιταλία και Πολωνία απειλούν να κινηθούν νομικά κατά της Pfizer για τη μείωση των παραδόσεων, ενώ κάποιες περιοχές της Γερμανίας αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη χορήγηση της πρώτης δόσης, λόγω της έλλειψης εμβολίων. 

Η Ουγγαρία συμφώνησε με τη Ρωσία για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων του εμβολίου Sputnik V, έστω και εάν αυτό δεν έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. Παράλληλα, η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά και του κινεζικού εμβολίου. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είπε την Πέμπτη ότι οι αξιωματούχοι εξετάζουν όλες τις ιδέες προκειμένου να αποτρέψουν μελλοντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων. 

Τόσο εκείνος όσο και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσαν ότι ο στόχος να έχει εμβολιαστεί το 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού έως το καλοκαίρι, παραμένει. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News