Κόσμος Παρασκευή 22/01/2021, 10:49
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς τα εμβόλια σπρώχνουν τα Βαλκάνια στην αγκαλιά Κίνας και Ρωσίας

Πώς τα εμβόλια σπρώχνουν τα Βαλκάνια στην αγκαλιά Κίνας και Ρωσίας

Το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού με στόχο την ανοσία σκοντάφτει σε καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων, οι οποίες δεν προκαλούν μόνο αντιδράσεις στο εσωτερικό των χωρών της Ε.Ε., αλλά και γεωπολιτικές προκλήσεις στη γειτονιά της. Ήδη ένα μέλος από την οικογένεια των 27, η Ουγγαρία, έχει στραφεί σε Ρωσία και Κίνα για να εξασφαλίσει τις αναγκαίες δόσεις των εμβολίων, ενώ το ίδιο πράττουν και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Βαλκανίων, όπου ο κινεζικός δράκος διαθέτει ήδη ισχυρή επενδυτική παρουσία και επιρροή. 

Η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί να δώσει σε έξι υποψήφιες για ένταξη χώρες το ποσό των 70 εκατ. ευρώ για την αγορά εμβολίων κατά της Covid-19. Αλλά υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Έτσι ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάντερ Βούσιτς, προσπαθεί να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς του με την Κίνα, αλλά και τον παραδοσιακό σύμμαχο, τη Ρωσία, επιδιώκοντας μάλιστα να εξασφαλίσε δωρεές εμβολίων στη Βόρεια Μακεδονία και σε Σέρβους στο Κόσοβο και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. 

Οι 18 εκατομμύρια πολίτες που ζουν στα δυτικά Βαλκανία έχουν πληγεί σφοδρά από τον κορωνοϊό με ορισμένες από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας να είναι μεταξύ των χωρών με τον υψηλότερο αριθμό (αναλογικά με τον πληθυσμό τους) θανάτων. Η κατάσταση αυτή απειλεί τις προσπάθειες για επίλυση χρόνιων διαφορών μεταξύ των γειτόνων, αλλά και ωθεί την περιοχή, όπως επισημαίνει το Bloomberg, εκτός τροχιά της Ε.Ε. και ολοταχώς προς την αγκαλιά της Ρωσίας και της Κίνας.
  

Αναλυτές σχολιάζουν μάλιστα στο Bloomberg ότι καθώς την τελευταία δεκαετία η Ε.Ε. είχε να ασχοληθεί με τα δικά της σοβαρότατα προβλήματα, άφησε κατά μέρος τα Βαλκάνια, αφήνοντας έτσι χώρο στην Κίνα και τη Ρωσία. Τώρα με την σαρωτική επέλαση της Covid-19 και τις ανατροπές που αυτή φέρνει σε κάθε επίπεδο, δεν θα είναι καθόλου απίθανο να δούμε βαλκανικά κράτη να αλλάζουν γεωπολιτικό «προσανατολισμό». 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News