Business & Finance Πέμπτη 21/01/2021, 11:29
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer

Αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αρχές και τις Pfizer/BioNTech, αφότου οι εταιρείες μείωσαν αιφνιδιαστικά τις παραδόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, θέτοντας τα προγράμματα εμβολιασμού σε κίνδυνο.

Μάλιστα, η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε από την εισαγγελία να ερευνήσει εάν μπορεί να κινηθεί νομικά κατά της Pfizer, καθώς οι παραδόσεις εμβολίων για αυτή την εβδομάδα μειώθηκαν κατά 29%. Η εξέλιξη οφείλεται σε αλλαγές που πραγματοποιεί η φαρμακοβιομηχανία στη γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιό της στο Βέλγιο.

Αλλά και το γερμανικό κρατίδιο του Αμβούργου παρέλαβε αυτή την εβδομάδα λιγότερα φιαλίδια με το εμβόλιο από ό,τι περίμενε.

Οι Pfizer και BioNTech έστελναν αρχικά στις χώρες της Ευρώπης φιαλίδια με πέντε δόσεις του εμβολίου, όμως λόγω της συνήθους πρακτικής των φαρμακευτικών να παραγεμίζουν τα φιαλίδια για κάθε ενδεχόμενο, τελικά κάθε μπουκαλάκι περιείχε αρκετή ποσότητα για μία έκτη δόση. Αφότου η ευρωπαϊκή αρχή φαρμάκων ΕΜΑ έκρινε στις 8 Ιανουαρίου ότι κάθε φιαλίδιο μπορεί να δώσει έξι δόσεις, οι δύο φαρμακευτικές μείωσαν τον αριθμό των φιαλιδίων που παραδίδουν, με το επιχείρημα ότι τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει μιλούν για συγκεκριμένο αριθμό δόσεων, όχι φιαλιδίων. Οι εταιρείες δηλώνουν ότι το πρόγραμμα παραδόσεων για το οποίο έχουν δεσμευτεί θα τηρηθεί.

Όμως, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αμβούργου εξηγεί ότι στο κρατίδιο δυσκολεύονται να βγάλουν την έκτη δόση από τα φιαλίδια, καθώς για αυτό απαιτούνται ειδικές σύριγγες και οι αρχές δεν καταφέρνουν να τις αγοράσουν σε επαρκείς ποσότητες. Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες που έχουν αναλάβει τους εμβολιασμούς στα γηροκομεία δεν μπορούν να βγάλουν ολόκληρη την ποσότητα από τα φιαλίδια. Το αποτέλεσμα είναι ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών του Αμβούργου είχε γίνει με την υπόθεση ότι θα έχει στη διάθεσή του 10% περισσότερες δόσεις από ό,τι έχει στην πραγματικότητα. «Έξι φιαλίδια παραδίδονταν για 30 δόσεις έως τώρα, αλλά πλέον υπάρχουν μόνο πέντε. Οι ποσότητες των εμβολίων που έπρεπε να παραδοθούν έχουν μειωθεί», είπε στη Wall Street Journal η υπουργός Υγείας του κρατιδίου.

Οι δύο φαρμακευτικές απαντούν ότι οι συμφωνίες τους με τις κυβερνήσεις αφορούσαν δόσεις και όχι φιαλίδια, ενώ η αναθεώρηση της περιεκτικότητας κάθε φιαλιδίου σε έξι δόσεις επέτρεψαν στις εταιρείες να αυξήσουν το στόχο τους για τη φετινή παραγωγή στα 2 δισ. δόσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, η Pfizer είχε δηλώσει ότι θα υπάρξουν προσωρινές μειώσεις στις παραδόσεις στην Ευρώπη, λόγω των προσαρμογών στο εργοστάσιο του Βελγίου, οι οποίες ωστόσο αναμένεται να αντισταθμιστούν αργότερα από την αύξηση της παραγωγής του εργοστασίου.

Όμως στην Ιταλία, οι αρχές μιλούν για μονομερή μείωση των παραδόσεων από την πλευρά της Pfizer, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να μην υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για τις δεύτερες δόσεις.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News