Business & Finance Τρίτη 19/01/2021, 11:35
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από το εμβόλιο, στα ελληνικά νησιά οι Βρετανοί 50άρηδες

Από το εμβόλιο, στα ελληνικά νησιά οι Βρετανοί 50άρηδες

Να κλείσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σπεύδουν οι άνω των 50 στη Βρετανία, καθώς τα ταξιδιωτικά γραφεία καταγράφουν αύξηση στις κρατήσεις από άτομα που αναμένεται να έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σύντομα.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία είναι μέσα στο top 5 των χωρών που έχουν προχωρήσει περισσότερο το πρόγραμμα των εμβολιασμών τους. Τα σημερινά στοιχεία της Deutsche Bank δείχνουν ότι περισσότερα από 4 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν ήδη εμβολιαστεί (περίπου μισό εκατομμύριο έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση), κάτι που σημαίνει ότι το πρόγραμμα έχει φτάσει ήδη στο 6,7% του πληθυσμού.

Από το εμβόλιο, στα ελληνικά νησιά οι Βρετανοί 50άρηδες-1

Αυτή τη στιγμή, στη Βρετανία εμβολιάζονται 140 άτομα το λεπτό, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των άνω των 80 ετών να έχει εμβολιαστεί ήδη και το σύστημα υγείας να στέλνει τις πρώτες επιστολές στους 70 ετών και άνω.

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι διαβλέπουν ότι η σειρά τους να εμβολιαστούν πλησιάζει, σπεύδουν να κάνουν κρατήσεις για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, παρότι πολλές χώρες εξέδωσαν το τελευταίο διάστημα ταξιδιωτικές οδηγίες και έκλεισαν τους αεροδιαδρόμους τους με το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της μετάλλαξης του ιού που εντοπίστηκε στη χώρα.

Ο ταξιδιωτικός οργανισμός Abta διαπιστώνει ότι οι άνω των 50 αποτελούν φέτος πολύ μεγαλύτερο μέρος των πρώιμων κρατήσεων από ό,τι συνήθως, γράφει ο Guardian. Το ταξιδιωτικό γραφείο Saga, που ειδικεύεται στα πακέτα για τους άνω των 50, καταγράφει αύξηση των κρατήσεων για φέτος και για το 2022. Η κίνηση στο σάιτ του αυξήθηκε τις δύο πρώτες εβδομάδες του έτους κατά 16% και οι πωλήσεις πακέτων διπλασιάστηκαν σε σχέση με τις δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου.

Αλλά και η Tui δηλώνει ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες αποτελούν αυξημένο ποσοστό των κρατήσεων για φέτος, σε σχέση με άλλες χρονιές. «Από τις αρχές του έτους, οι  κρατήσεις από αυτή την κατηγορία αποτελούν το 50% από όλες τις online κρατήσεις μας, καθώς οι πελάτες ανυπομονούν για ένα διάλειμμα στον ήλιο αργότερα το καλοκαίρι, ειδικά στην Ελλάδα, την Τουρκία ή τις Βαλεαρίδες Νήσους», είπε στον Guardian εκπρόσωπος του tour operator.

Η easyJet βλέπει τις κρατήσεις για το καλοκαίρι να είναι 250% υψηλότερες από ό,τι ήταν σε αυτό το σημείο πέρυσι, με τους άνω των 50 ταξιδιώτες να αυξάνονται σημαντικά τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, όταν φάνηκε ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών στη Βρετανία πηγαίνει καλά.

Και αυτό, παρότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ έχει ξεκαθαρίσει πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κανονίσει κανείς τις καλοκαιρινές του διακοπές, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. Δεν είναι σίγουρο ότι οι Βρετανοί θα μπορέσουν να κάνουν φέτος το καλοκαίρι διακοπές στο εξωτερικό, είπε χθες και ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

Τα ταξιδιωτικά γραφεία σημειώνουν ότι οι πελάτες τους θα κάνουν περισσότερες μέρες διακοπές φέτος, καθώς οι κρατήσεις γίνονται πολύ συχνά για 10, 11 ή 14 νύκτες, αντί των συνηθισμένων επτά, αφού πολλοί ταξιδιώτες θέλουν να «αναπληρώσουν» τις διακοπές που έχασαν το 2020.

Και την ίδια στιγμή, αυξημένη είναι η ζήτηση και για πολύ μακρινά ταξίδια, το 2022, καθώς  πολλοί είναι  εκείνοι που θέλουν να αποχαιρετήσουν την πανδημία με το «ταξίδι της ζωής τους».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News