Κόσμος Τετάρτη 14/02/2024, 16:53
ΚΟΣΜΟΣ

Νίκη επιβίωσης για τους υπαίθριους βιβλιοπώλες στο Παρίσι

Νίκη επιβίωσης για τους υπαίθριους βιβλιοπώλες στο Παρίσι

«Οι μπουκινίστ αποτελούν τη ζωντανή κληρονομιά της πρωτεύουσας». Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δικαιολόγησε την απόφασή του να μη μετακινηθούν ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων οι υπαίθριοι παλαιοβιβλιοπώλες, γνωστοί και ως «μπουκινίστ», που είναι εγκατεστημένοι στις όχθες του Σηκουάνα.

Την απόφαση πήρε χθες, ύστερα από σύσκεψη με όλους τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή αυτούς που ζητούσαν την μετακίνηση των μπουκινίστ κατά τη διάρκεια των Αγώνων, τους εκπροσώπους των ίδιων των βιβλιοπωλών, καθώς και τη Διοίκηση της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων.

Σύμφωνα με την Προεδρία δεν υπήρξε «καμία συναινετική και καθησυχαστική λύση» για το θέμα, έτσι ο πρόεδρος παρενέβη στον αστυνομικό Νομάρχη Παρισίων, ζητώντας του να παραμείνουν στις θέσεις τους οι βιβλιοπώλες.

Βαθιά ριζωμένη παράδοση

Με τα 900 πράσινα ξύλινα κουτιά τους, στερεωμένα στα τοιχώματα κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα και γεμάτα βιβλία, οι «μπουκινίστ»  αποτελούν ένα πολιτιστικό αξιοθέατο. Η παράδοση είναι βαθιά ριζωμένη, οι πρώτοι μικροπωλητές εμφανίστηκαν τον 16ο αιώνα.

Σήμερα, με τα 300.000 και πλέον βιβλία που διαθέτουν- κλασικά και σύγχρονα λογοτεχνικά έργα, μεγάλος αριθμός εκτυπώσεων, συλλεκτικές κάρτες- καλούν τους διαβάτες να ανακαλύψουν τους «μικρούς θησαυρούς» που προτείνουν. Μάλιστα, το 2019 οι «μπουκινίστ» συμπεριελήφθηκαν στον κατάλογο της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» για τη Γαλλία.

Την κληρονομιά αυτή επικαλέσθηκε και ο Εμανουέλ Μακρόν , αποφασίζοντας να μη μετακινηθούν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Μεγάλη ανακούφιση για τους παλαιοβιβλιοπώλες, ορισμένοι των οποίων δεν έβλεπαν πως θα μπορούσαν να αντέξουν τη μετακίνηση με τα πεπαλαιωμένα πράσινα κουτιά τους.

Βέβαια η απόφαση του προέδρου δεν μπορεί παρά να αφήσει μια πικρή γεύση στη Δήμαρχο Παρισίων, Αν Ινταλγκό, που από τον Οκτώβριο ζητούσε τη μετακίνηση των «μπουκινίστ», προκειμένου να υπάρχει για τον κόσμο ευκολότερη πρόσβαση, αλλά και για λόγους ασφαλείας. Άλλωστε στις όχθες του Σηκουάνα προγραμματίζεται η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 26 Ιουλίου, παρουσία περίπου 300.000 θεατών. Θα είναι η πρώτη φορά που η Τελετή Έναρξης της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης πραγματοποιείται με μία εν πλω παρέλαση, έξω από τον χώρο τέλεσης των Αγώνων.

Πηγή: DW 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News