Κόσμος Πέμπτη 11/01/2024, 22:14
ΚΟΣΜΟΣ

Ανασχηματισμός στη Γαλλία: Τα πρόσωπα – κλειδιά και οι εκπλήξεις στη νέα κυβέρνηση – Δήλωση Ατάλ

Ανασχηματισμός στη Γαλλία: Τα πρόσωπα – κλειδιά και οι εκπλήξεις στη νέα κυβέρνηση – Δήλωση Ατάλ

Αλλαγή φρουράς στα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού περιλαμβάνει ο κυβερνητικός ανασχηματισμός στη Γαλλία, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

Στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται ο επικεφαλής του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, Στεφάν Σεζουρνέ. Ο πολύ στενός συνεργάτης του Μακρόν, του οποίου υπήρξε σύμβουλος και ευρωβουλευτής, θα αντικαταστήσει την Κατρίν Κολονά, ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη έκπληξη στον ανασχηματισμό προέρχεται από μια μορφή της παρισινής δεξιάς, τη συντηρητική πολιτικό Ρασιντά Ντατί, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί και στενή σύμμαχο του πρώην προέδρου, η οποία διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού.

Η Ντατί, η οποία υπηρετεί ως δήμαρχος του 7ου διαμερίσματος του Παρισιού, είχε γίνει η πρώτη μουσουλμάνα που ανέλαβε σημαντικό κυβερνητικό αξίωμα το 2007, όταν διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης επί προεδρίας Σαρκοζί.

Την ίδια στιγμή, ο Μπρουνό Λεμέρ παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών, ο Ζεράρ Νταρμανέν στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Ερίκ Ντιπόν-Μορετί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Σεμπαστιάν Λεκορνί στο υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται πως νέος πρωθυπουργός στη Γαλλία είναι ο 34χρονος πρώην υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ. Το νέο κυβερνητικό σχήμα είθισται να διαμορφώνεται λίγες ημέρες μετά τον διορισμό του πρωθυπουργού από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η μεγαλύτερη περίοδος αναμονής, οκτώ ημερών, υπήρξε το 1962 επί πρωθυπουργίας Ζορζ Πομπιντού.

Ατάλ: Με ενδιαφέρει η δέσμευση των υπουργών στο έργο τους και όχι η πολιτική προέλευσή τους

«Έγινα πρωθυπουργός γιατί αγαπάω την Γαλλία και γιατί αισθάνομαι ικανός να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του αξιώματος», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Ατάλ στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση των βασικών υπουργών της νέας κυβέρνησης.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους υπουργούς του προέρχονται από τον χώρο της κεντροδεξιάς, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας δήλωσε πως δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική τους προέλευση, αλλά η δέσμευσή τους στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

Ανέφερε επίσης ότι στο επίκεντρο της κυβερνητικής δραστηριότητας θα βρεθεί το ζήτημα της παιδείας, καθώς και το ζήτημα της προστασίας της μεσαίας τάξης.

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις που, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, εμφανίζουν πρώτη στη Γαλλία την άκρα δεξιά, ο Γκαμπριέλ Ατάλ υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει μια Ευρώπη η οποία να είναι σε θέση να προστατεύσει τους Γάλλους και τόνισε ότι δεν πιστεύει πως αυτό μπορεί να συμβεί εάν επικρατήσουν στις ευρωεκλογές δυνάμεις οι οποίες είναι αντίθετες προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Ατάλ: Η Γαλλία βλέπει στο πρόσωπό του έναν «νεανικό πολιτικό σεισμό»

Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Γαλλίας Elisabeth Borne – Πιθανότερος διάδοχος ο Gabriel Attal

Γαλλία: Στο 4,1% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News