Κόσμος Δευτέρα 8/01/2024, 19:30
ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Γαλλίας Elisabeth Borne – Πιθανότερος διάδοχος ο Gabriel Attal

Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Γαλλίας Elisabeth Borne – Πιθανότερος διάδοχος ο Gabriel Attal

Την παραίτηση της πρωθυπουργού της Γαλλίας, Elisabeth Borne ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Emmanuel Macron, προσθέτοντας ότι θα ενεργεί ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός μέχρι να οριστεί νέα κυβέρνηση.

Η παραίτηση της Γαλλίδας πρωθυπουργού έρχεται στη στιγμή που ο Macron προσπαθεί να δώσει νέα ώθηση στη δεύτερη θητεία του ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού αυτό το καλοκαίρι.

Ο Γάλλος πρόεδρος τροφοδότησε τις φήμες για έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό τον Δεκέμβριο υποσχόμενος μια νέα πολιτική πρωτοβουλία, καθώς το 2023 ήταν γεμάτο από πολιτικές κρίσεις που προκάλεσαν οι εξαιρετικά αμφισβητούμενες μεταρρυθμίσεις στο Συνταξιοδοτικό σύστημα και οι νόμοι για το Μεταναστευτικό.

Το γραφείο του Macron δεν κατονόμασε τον διάδοχό της, αλλά τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της χώρας σημειώνουν ότι ο επικρατέστερος για τη θέση είναι ο 34χρονος υπουργός Παιδείας Gabriel Attal.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτές οι αναφορές, ο Gabriel Attal θα γίνει ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Γαλλία. Σημειώνεται ότι η Borne, η οποία διορίστηκε τον Μάιο του 2022, ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Γαλλίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά του αντισημιτισμού – Ένταση σε Παρίσι και Μασσαλία

Τελευταίο μπρα-ντε-φερ για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία

Γαλλία: Πώς θα εξοικονομήσει 10 δισ. ευρώ για να μειώσει το δημοσιονομικό κενό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News