Business & Finance Δευτέρα 19/06/2023, 17:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Πώς θα εξοικονομήσει 10 δισ. ευρώ για να μειώσει το δημοσιονομικό κενό

Γαλλία: Πώς θα εξοικονομήσει 10 δισ. ευρώ για να μειώσει το δημοσιονομικό κενό

Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι εντόπισε τρόπους εξοικονόμησης τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ ως μέρος των προσπαθειών για την αποκατάσταση της οικονομίας της χώρας μετά από χρόνια αυξημένων δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Στοχεύει σε δημοσιονομικό έλλειμμα 4,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, πέφτοντας στο 4,4% το επόμενο έτος και κάτω από το 3%, το όριο που ορίζεται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας του Εμανουέλ Μακρόν ως προέδρου το 2027.

Το πρώτο βήμα θα ήταν η απόσυρση της ενεργειακής στήριξης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η ασπίδα για τις τιμές του φυσικού αερίου λήγει αυτόν τον μήνα, ενώ το αντίστοιχο μέτρο για την ηλεκτρική ενέργεια θα καταργηθεί στα τέλη του 2024.

«Δεν μετανιώνουμε για τίποτα, αλλά η απόφασή μας να προστατεύσουμε τους Γάλλους σε μαζική κλίμακα είχε συνέπειες για το χρέος και το έλλειμμά μας», δήλωσε η πρωθυπουργός Elisabeth Borne σε συνέδριο για τις δημόσιες δαπάνες, όπως μεταδίδει το Bloomberg. «Πρέπει τώρα να εξυγιάνουμε τη δημόσια οικονομία μας για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους».

Στόχοι αποταμίευσης

Για να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ ετήσιας εξοικονόμησης κόστους έως το 2027, ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire είπε ότι η κυβέρνηση εστιάζει στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, την κρατική στήριξη για στέγαση και απασχόληση και τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα ορυκτά καύσιμα σε ορισμένους τομείς.

Οι στόχοι του γαλλικού κράτους περιλαμβάνουν:

⦁ Δαπάνες για αναρρωτική άδεια, που κόστισαν στο κράτος 16 δισ. ευρώ το 2022 μετά από αύξηση 10% στους γιατρούς που ήταν λιγότεροι σε αριθμό την τελευταία δεκαετία

⦁ Ιατρικές συνταγές, οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε περίπου 450 ευρώ  ετησίως ανά ασθενή

⦁ Στεγαστικά δάνεια με μηδενικό επιτόκιο χρηματοδοτούμενα από το κράτος και φορολογικές ελαφρύνσεις για επενδύσεις σε ενοικιαζόμενες κατοικίες

⦁ Υποστήριξη για την αγορά εργασίας

⦁ Ταμειακά διαθέσιμα κρατικών φορέων -όπως πανεπιστήμια, περιβαλλοντικές υπηρεσίες και επιστημονικά ιδρύματα- που αυξήθηκαν σε 65 δισ. ευρώ από 35 δισ. ευρώ μέσα σε μία τετραετία 

⦁ Φορολογικές ελαφρύνσεις για ορυκτά καύσιμα για τους κλάδους των οδικών μεταφορών, τη γεωργία και τις κατασκευές

⦁ Η οικονομία της Γαλλίας βρέθηκε στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες, αφού η Fitch Ratings μείωσε την πιστοληπτική της ικανότητα για τη χώρα και η Scope Ratings έθεσε αρνητικές προοπτικές για την αξιολόγησή της. Η S&P Global Ratings δεν υποβάθμισε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, αλλά διατήρησε την αρνητική της προοπτική, επικαλούμενη αυξημένο δημόσιο χρέος και αρνητικούς κινδύνους.

Ο πρόεδρος της χώρας, Emmanuel Macron, θέλει να δείξει στους ευρωπαίους γείτονες ότι αντιμετωπίζει τα ελλείμματα και στις ξένες επιχειρήσεις ότι η Γαλλία είναι ελκυστική για επενδύσεις, επιδεικνύοντας μεταρρυθμίσεις όπως η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης που θα τεθεί σε ισχύ αργότερα φέτος και δεν φάνηκε να έχει θερμή υποδοχή από τους πολίτες. 

«Ποιοι θέλουμε να είμαστε ως έθνος;» είπε ο Le Maire. «Θέλουμε να είμαστε πρωταθλητές του χρέους, των ελλειμμάτων και των φόρων; Ή μήπως θέλουμε να είμαστε οι πρωταθλητές των επενδύσεων, της καινοτομίας και της οικολογικής μετάβασης;».

Ο Le Maire, ο οποίος έχει δεσμευτεί να επιταχύνει τη μείωση του χρέους, είπε ότι η ανάπτυξη στη Γαλλία αντιστέκεται αλλά ότι το οικονομικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Η στατιστική υπηρεσία Insee την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ 0,6% φέτος, κάτω από τον στόχο του 1% της κυβέρνησης.

«Δεν προτείνουμε ούτε λιτότητα ούτε ευσεβείς πόθους: Προτείνουμε υπευθυνότητα», πρόσθεσε ο Le Maire.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News