Κόσμος Κυριακή 12/11/2023, 23:01
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά του αντισημιτισμού – Ένταση σε Παρίσι και Μασσαλία

Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά του αντισημιτισμού – Ένταση σε Παρίσι και Μασσαλία

Με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά του αντισημιτισμού, ο οποίος, όπως δήλωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε έξαρση στο γαλλικό έδαφος μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Στο Παρίσι επικεφαλής της διαδήλωσης ήταν οι πρόεδροι της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της γαλλικής Γερουσίας, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολαντ και Νικολά Σαρκοζί καθώς και πολλοί βουλευτές και υπουργοί. Ο πρόεδρος Μακρόν δεν ήταν παρών, επειδή όπως δήλωσε δεν μετέχει σε διαδηλώσεις, υπογράμμισε ωστόσο σε γραπτή του ανακοίνωση ότι το μυαλό του και η καρδιά του είναι με τους διαδηλωτές.

Το μόνο κόμμα που δεν έλαβε μέρος στην συγκέντρωση του Παρισιού ήταν η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, διαμαρτυρόμενη, όπως ανέφερε, για την παρουσία των κομμάτων της ακροδεξιάς και ειδικότερα της Μαρίν Λεπέν, η οποία ήταν παρούσα στην διαδήλωση, αλλά όχι με τους επικεφαλής. Επίσης παρόντες ήταν οι ιθύνοντες των Σοσιαλιστών, του Κομμουνιστικού κόμματος και των Οικολόγων με τους οποίους η Ανυπότακτη Γαλλία κατέβηκε μαζί στις βουλευτικές εκλογές του 2022.

Ανήμερα το πρωί Κυριακής σε μια εκδήλωση μπροστά στο μνημείο Val d’Hiv’ στο Παρίσι (15ο διαμέρισμα) που συμβολίζει τoν διωγμό/μεταφορά των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ εκπροσώπων συλλόγων νεολαίας/φοιτητών προσκείμενα στο κόμμα του Ζαν Λυκ Μελανσόν “Ανυπότακτη Γαλλία” και μια ομάδα από Εβραίους που δεν ταυτοποιήθηκαν. 

Ενώ οι πρώτοι κατέθεταν στεφάνι για να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για τις αντισημιτικές πράξεις από την 7η Οκτωβρίου, οι δεύτεροι κρατούσαν συνθήματα “Μην Αγγίζετε το Vel d’Hiv’ “, “Μην Αγγίζετε την μνήμη”. 

Κυριάρχησε μια κακοφωνία, φωνές, ύβρεις, αποδοκιμασίες, χρειάστηκε μισή ώρα μέχρι η αστυνομία να επαναφέρει τη τάξη.

Παρόντες στη εκδήλωση ήταν και κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος του Μελανσόν.

3000 αστυνομικοί ήταν επί ποδός, ενώ έκλεισαν σταθμοί του μετρό.

Άνδρας πέταξε αλεύρι σε μέλη του Rassemblement National (RN) κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά του αντισημιτισμού στη Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία. 

Πηγή: ERT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News