Κόσμος Πέμπτη 21/01/2021, 09:57
ΚΟΣΜΟΣ

Η ορκωμοσία Μπάιντεν μέσα από τα μάτια του ρωσικού Τύπου

Η ορκωμοσία Μπάιντεν μέσα από τα μάτια του ρωσικού Τύπου

Η ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μεταδόθηκε απευθείας σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με τους συμμάχους της Αμερικής που την περασμένη τετραετία είχαν ήδη τις διμερείς σχέσεις να δοκιμάζονται να έχουν υψηλές προσδοκίες και τους «αντιπάλους» στην διεθνή σκακιέρα, να προσπαθούν να «διαβάσουν» τα μήνυματα της ομιλίας του. Στις χώρες της Δύσης ο Τύπος στάθηκε στο μήνυμα ενότητας, την προσπάθεια προσέγγισης των ψηφοφόρων του Τραμπ. Πώς είδαν όμως την πρώτη ομιλία του Δημοκρατικού προέδρου τα μέσα στη Ρωσία; 

Η Kommersant, η πιο σημαντική οικονομική εφημερίδα της χώρας, σχολίασε πως η ορκωμοσία αυτή δεν έμοιαζε με μία καμία άλλη, αφού βρήκε τη χώρα σε βαθύτατη κρίση. Δεν δίστασε μάλιστα να κάνει σύγκριση με το… Ιράκ. «Προφανώς υπήρχε κάτι που προκαλεί φόβο για να χωρίσουν την Ουάσιγκτον σε «κόκκινη» και «γκρίζα» ζώνη όπως τη Βαγδάτη του Σαντάμ μετά την κατάληψή της από τον αμερικανικό στρατό» έγραψε ο Αλεξέι Ναούμοφ και συνέχισε: «Υπήρχαν πολλά σημάδια ότι κανείς θα πρέπει να φοβάται. Περίπου 25.000. Και κάθε ένα από αυτά κρατούσε όπλο και φορούσε τη στολή της Εθνικής Φρουράς».

Η Rossiyskaya Gazeta τόνισε πως η ομιλία Μπάιντεν «στο παλιό καλό στυλ» των Αμερικανών προέδρων αναμφίβολα θα επικροτηθεί από τους φιλελεύθερους σχολιαστές. «Παραμένει ωστόσο ανοιχτό το ερώτημα εάν ο Μπάιντεν στην πράξη θα είναι όντως ο πρόεδρος όλων των Αμερικανών» σχολίασε ο Ίγκορ Ντουναγιέφσκι. 

«Κατά κανόνα η πρώτη προεδρική ομιλία είναι μία περιγραφή του οράματος της μελλοντικής πολιτικής. Εάν ο πρόεδρος είναι καλός ρήτορας η ομιλία είναι εντυπωσιακή, θα ξαναδιαβαστεί και θα “σπάσει” σε φράσεις που θα χρησιμοποιούνται και στο μέλλον. Η ομιλία Μπάιντεν έδειξε ότι σίγουρα δεν είναι καλός ρήτορας» είπε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Izvestia η Βάλερι Γκαρμπούζοφ, επικεφαλής του Ινστιτούτου για τις ΗΠΑ και τον Καναδά στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών στο Ινστιτούτο ΗΠΑ και Καναδά. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News