Κόσμος Δευτέρα 18/01/2021, 11:17
ΚΟΣΜΟΣ

Να αφεθεί ελεύθερος ο Ναβάλνι ζητούν Ε.Ε. – ΗΠΑ, αλλά δεν απειλούν με κυρώσεις

Να αφεθεί ελεύθερος ο Ναβάλνι ζητούν Ε.Ε. – ΗΠΑ, αλλά δεν απειλούν με κυρώσεις

Να αφεθεί ελεύθερος ο Αλεξέι Ναβάλνι ζητούν οι ΗΠΑ και κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο 44χρονος πολιτικός της αντιπολίτευσης επέστρεψε στη Ρωσία πέντε μήνες μετά τη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα. Με το που προσγειώθηκε η πτήση του από τη Γερμανία στη Μόσχα την Κυριακή συνελήφθη. 

Η ρωσική κυβέρνηση και ο Βλαντίμιρ Πούτιν αρνούνται την όποια εμπλοκή στη δηλητήριασή του, ωστόσο τα όσα υποστηρίζει ο Ναβάλνι στηρίζονται από πρόσφατες δημοσιογραφικές έρευνες. 

Η σύλληψή του έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά το αίτημα απελευθέρωσης ΗΠΑ και Ε.Ε. δεν έχουν προς το παρόν απειλήσει με κυρώσεις. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι επιχειρούν να φιμώσουν τις φωνές κριτικής και ζήτησε την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» του Ναβάλνι. «Πολιτικοί ηγέτες με αυτοπεποίθηση δεν φοβούνται τις ανταγωνιστικές φωνές ούτε διπαράττουν βία κατά πολιτικών αντιπάλων ή τους θέτουν παράτυπα υπό κράτηση» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter. 

O Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος ασφαλείας του εκλεγμένου προέδρου, Τζο Μπάιντεν, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος. «Οι επιθέσεις του Κρεμλίνου στον κ. Ναβάλνι δεν συνιστούν μόνο παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και προσβολή των Ρώσων που θέλουν να ακουστεί η φωνή τους». 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ζήτησε επίσης να αφεθεί άμεσα ελεύθερος, ενώ το ίδιο έπραξαν Γαλλία και Ιταλία με ξεχωριστές ανακοινώσεις. «Βαθιά ανησυχία» εκφράζει στην ανακοίνωσή της και η βρετανική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως «αντί να διώκουν το θύμα ενός φριχτού εγκλήματος, οι ρωσικές αρχές θα έπρεπε να διερευνούν το πώς ένα χημικό όπλο χρησιμοποιήθηκε σε έδαφός τους». 

Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε τον περασμένο Αύγουστο και κατέρρευσε σε εσωτερική πτήση στη Σιβηρία. Μεταφέρθηκε για θεραπεία στη Γερμανία, όπου και ανάρρωσε. Είχε πει από την πρώτη στιγμή πως θέλει να επιστρέψει στη χώρα του και την Κυριακή το έπραξε, παρά τις προειδοποιήσεις για σύλληψή του. 

Απαντώντας στις αντιδράσεις της Δύσης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχολίασε πως πρόκειται για «προσπάθεια να αποσπάσουν την προσοχή από την κρίση του δυτικού μοντέλου ανάπτυξης».

Η σύλληψη του Ναβάλνι στηρίζεται από τις ρωσικές αρχές στην παράβαση των όρων, που του είχαν επιβληθεί το 2014, όταν διώχθηκε για υπεξαίρεση.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News