Κόσμος Κυριακή 20/12/2020, 18:35
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Αντίποινα για την κυβερνοεπίθεση σχεδιάζει ο Μπάιντεν

Αντίποινα για την κυβερνοεπίθεση σχεδιάζει ο Μπάιντεν

Αντίποινα, από οικονομικές κυρώσεις έως κυβερνοεπιθέσεις σε ρωσικές υποδομές, σκέφτεται να επιβάλει ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά της Ρωσίας για το ρόλο που φέρεται να είχε η χώρα στην πρωτοφανή επίθεση χάκερς κατά των αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών. 

Τα μέτρα, που θα επιβληθούν μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν, θα πρέπει να είναι αρκετά σκληρά ώστε να επιφέρουν οικονομικό, χρηματοοικονομικό ή τεχνολογικό κόστος στους δράστες αλλά να αποτρέψουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες, είπε άτομο που έχει γνώση του τρόπου σκέψης του εκλεγμένου προέδρου, στον Guardian. 

Στόχος της όποιας δράσης, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και αυξημένη αντικατασκοπεία στον κυβερνοχώρο, θα είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε αντίστοιχες μελλοντικές  ενέργειες από την πλευρά των Ρώσων. 

Η κρίση αυτή θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Μπάιντεν όταν αναλάβει, στις 20 Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ παραδέχθηκε την κυβερνοεπίθεση μόλις το Σάββατο, σχεδόν μία εβδομάδα αφότου ανακαλύφθηκε, υποβαθμίζοντας τη σημασία της και αμφισβητώντας εάν πράγματι οι Ρώσοι κρύβονται πίσω από αυτή.  Μία ημέρα νωρίτερα, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έγινε ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ που κατηγόρησε δημοσίως τη Ρωσία. 

Το επιτελείο του Μπάιντεν θέλει να έχει πλήρη εικόνα της παραβίασης πριν να καταλήξει στις όποιες αποφάσεις. Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστός ο βαθμός της διείσδυσης των δραστών στα δίκτυα κυβερνητικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων είναι τα υπουργεία Οικονομικών, Ενέργειας και Εμπορίου. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News