Κόσμος Παρασκευή 26/01/2024, 20:45
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Charles Michel δεν θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές

Ο Charles Michel δεν θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel έκανε γνωστό την Παρασκευή μέσω ανάρτησης στη σελίδα του στο Facebook ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Τρεις εβδομάδες αφού ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου έκανε στροφή 180 μοιρών και θα συνεχίσει να προεδρεύει στις συνόδους κορυφής της ΕΕ, όπως ανέφερε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Facebook.

Εάν ο Μισέλ επέμενε στην αρχική του απόφαση, θα έπρεπε να παραιτηθεί προτού να λήξει η θητεία του, τον επόμενο Δεκέμβριο. Εάν δεν βρισκόταν κάποιος άμεσος διάδοχός του, τις εξουσίες του θα ασκούσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orbán, η χώρα του οποίου του θα αναλάβει τον Ιούλιο την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στην ανάρτησή του στο facebook ο Michel κάνει μία αναδρομή στην έως τώρα πορεία του στην πολιτική σκηνή, η οποία ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια. Έκτοτε, έχει συμμετάσχει σχεδόν σε όλες τις εκλογές στο Βέλγιο, στα διάφορα επίπεδα εξουσίας: τοπικό και κεντρικό, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά από απόφαση των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων το 2019.

Ο κ. Michel σημειώνει ότι «η Ευρώπη είχε πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Υπηρέτησα το ευρωπαϊκό μας εγχείρημα με πάθος και πεποίθηση για σχεδόν δέκα χρόνια, πρώτα ως πρωθυπουργός του Βελγίου και μετά στον τωρινό μου ρόλο. Ως εκ τούτου, μου φάνηκε φυσικό, όπως κάθε ηγέτης που επιθυμεί να συνεχίσει να υπηρετεί τη χώρα του, να θέσω τον εαυτό μου ενώπιον των ψηφοφόρων για να προωθήσω και να υπερασπιστώ το ευρωπαϊκό ιδεώδες»

Ο ίδιος αφού εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στη σημερινή απόφασή του καταλήγει ότι στο εξής θα αφιερωθεί στις τρέχουσες ευθύνες του με σταθερή αποφασιστικότητα μέχρι την ολοκλήρωσή τους.

«Θα είμαι πάντα ένθερμος υπέρμαχος μιας Ευρώπης δημοκρατικής, ισχυρής, ενωμένης και κυρίαρχος του πεπρωμένου της. Στο τέλος αυτής της εντολής, θα αναλογιστώ τη φύση και την κατεύθυνση των μελλοντικών μου δεσμεύσεων» καταλήγει.

 

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Tο ανατολίτικο παζάρι των Βρυξελλών για την ευρωπαϊκή ηγεσία

Επικεφαλής Ε.Ε.: Κοινή έκκληση για πιο ισχυρό ευρώ και ένωση κεφαλαιαγορών

Ε.Ε – ΗΠΑ: Παραμένουν οι διαφωνίες για τις εμπορικές σχέσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News