Κόσμος Σάββατο 21/10/2023, 11:49 ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ
ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε – ΗΠΑ: Παραμένουν οι διαφωνίες για τις εμπορικές σχέσεις

Μήνυμα ενότητας απέστειλαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον

Ε.Ε – ΗΠΑ: Παραμένουν οι διαφωνίες για τις εμπορικές σχέσεις

Μήνυμα ενότητας απέστειλαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον με αφορμή τη σύνοδο Ε.Ε – ΗΠΑ που «επισκιάστηκε», όπως άλλωστε αναμενόταν, από τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς. Η σύνοδος έλαβε χώρα εν μέσω παγκόσμιων «προκλήσεων» αλλά και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

«Τέτοιου είδους συγκρούσεις δείχνουν ότι οι δημοκρατίες θα πρέπει να σταθούν μαζί» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που βρέθηκε χθες μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Λευκό Οίκο. «Σταθήκαμε μαζί για να στηρίξουμε τον γενναίο λαό της Ουκρανίας που μάχεται την επιθετικότητα του Πούτιν» είπε από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν για να προσθέσει «στεκόμαστε μαζί τώρα έναντι του Ισραήλ στη σκιά της φοβερής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς». Ο Σαρλς Μισέλ συμπλήρωσε πως η Ε.Ε και οι ΗΠΑ «σφυρηλατούν κοινό μέτωπο». «Σήμερα ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστιες προκλήσεις. Και σήμερα πιο πολύ από ποτέ ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή συμμαχία Ε.Ε – ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από τη συζήτηση των τριών ηγετών δεν έλειψαν οι αναφορές στην ανάγκη συνέχισης της στήριξης της Ουκρανίας και ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος – που μόλις είχε επιστρέψει από το Τελ Αβίβ-  συνέδεσε την περασμένη Πέμπτη τις δύο συγκρούσεις, καθώς απηύθυνε έκκληση στο Κογκρέσο να εγκρίνει «πακέτο» βοήθειας ύψους 106 δισεκ ευρώ, που περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο αλλά και το Ισραήλ.

Τα περιθώρια πάντως σε ό,τι αφορά την έγκριση αυτού του «πακέτου» στενεύουν καθώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 17 Νοεμβρίου σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, προκειμένου να αποφευχθεί παύση λειτουργίας της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δηλώσεις του εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ανησυχία για Ουκρανία

Η ανησυχία, ωστόσο, των Ευρωπαίων ηγετών ως προς αυτό ήταν έκδηλη. «Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν από την ακλόνητη στήριξη μας προς την Ουκρανία» υπενθύμισε η πρόεδρος της Κομισιόν που επί της ουσίας ζήτησε διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της στήριξης της Ουάσιγκτον στο Κίεβο, ιδιαίτερα καθώς οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος «προμηθευτής» στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, πάντως, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου οι δύο πλευρές δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στις «προκλήσεις» της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα αλλά και την πιθανότητα εξάπλωσης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ότι «ανησυχούν για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα» ενώ σημείωσαν ότι «είναι σημαντικό να αποτραπεί μια περιφερειακή κλιμάκωση» όπως έναν νέο μέτωπο με το κίνημα της Χεζμπολλάχ.

«Αγκάθι» ο IRA και οι δασμοί σε χάλυβα

Και μπορεί σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές «προκλήσεις» να σχηματίστηκε κοινό μέτωπο ΗΠΑ – Ε.Ε δεν ισχύει το ίδιο και για τις «διαφορές» των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά τις εμπορικές τους σχέσεις. Οι δύο πλευρές ήλπιζαν να βρεθεί λύση σε ό,τι αφορά τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα, που είχαν επιβληθεί το 2018 από τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Και ενώ είχαν επί της ουσίας «παγώσει» το 2021 με απόφαση του Μπάιντεν, ωστόσο, θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν εκ νέου εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έως τα τέλη του έτους.

«Προσδοκούμε να συνεχίσουμε να σημειώνουμε πρόοδο σε ό,τι αφορά αυτόν τον σημαντικό στόχο τους επόμενους δύο μήνες» υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Αναμφίβολα το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Ε.Ε προκαλεί το διάταγμα για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act) της αμερικανικής κυβέρνησης που βάλει εναντίον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και αυτοκινητοβιομηχανίας.

Δεν υπήρξε, ωστόσο, συμφωνία ούτε για τα κρίσιμα ορυκτά, που βάσει του διατάγματος για τη μείωση του πληθωρισμού (ΙRA) της αμερικανικής κυβέρνησης, οι εταιρείες πρέπει να προμηθεύονται ένα ορισμένο ποσοστό κρίσιμων ορυκτών για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους εταίρους τους.

Η Ευρώπη έχει εκφράσει ανησυχίες για τον IRA, φοβούμενη ότι οι επιδοτήσεις της για τεχνολογία καθαρής ενέργειας θα επιτρέψει στις αμερικανικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News