Κόσμος Κυριακή 19/02/2023, 18:16
ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Η Ευρώπη δεν στηρίζει αρκετά την Ουκρανία

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια με έμφαση στην Ευρώπη και την Ουκρανία. Εκατέρωθεν απειλές ΗΠΑ-Κίνας για τα κατασκοπευτικά μπαλόνια.

Μπορέλ: Η Ευρώπη δεν στηρίζει αρκετά την Ουκρανία

Τρίτη και τελευταία ημέρα σήμερα για τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου και στο επίκεντρο βρέθηκε η Ευρώπη και συγκεκριμένα η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας στον σύγχρονο κόσμο, υπό το βάρος του πολέμου στην Ουκρανία.

 «Η Ρωσία πρέπει να μην νικήσει αυτόν τον πόλεμο» επανέλαβε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, υπενθυμίζοντας όμως ότι  για να κερδίσει κανείς έναν συμβατικό πόλεμο επί του πεδίου χρειάζονται άρματα μάχης.

Αυτό που πρέπει να κάνει μια Ευρώπη με γεωπολιτική στρατηγική τη δεδομένη στιγμή, είπε χαρακτηριστικά ο Ζοζέπ Μπορέλ, είναι να εξοπλίσει την Ουκρανία άμεσα. Κάνοντας αυτοκριτική, ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν έχει πράξει όσα θα μπορούσε για την Ουκρανία μέχρι σήμερα, καθώς και ότι η λήψη αποφάσεων στην Ένωση αργεί πολύ. Το πιο χαρακτηριστικό αρνητικό παράδειγμα ήταν η όλη συζήτηση για την παράδοση βαρέων τεθωρακισμένων στο Κίεβο.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας πρότεινε από την πλευρά της να αγοράσει η ΕΕ πυρομαχικά για την Ουκρανία, αντί τα επιμέρους κράτη-μέλη, όπως έπραξε με τα εμβόλια την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ενωμένες Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξή στο ΝΑΤΟ

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ διαθέτει ήδη αρχιτεκτονική ασφάλειας, δεν χρειάζεται νέα. «Αρχιτεκτονική ασφαλείας υπάρχει ήδη απλώς πρέπει να την εφαρμόσουμε στην πράξη» δήλωσε ο Ουλφ Κρίστερσον.

Από εκεί και πέρα θέλησε να στείλει άλλη φορά το μήνυμα ότι Σουηδία και Φινλανδία μαζί αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και μαζί θα προχωρήσουν μέχρι τέλους, παρά τα εμπόδια. Μάλιστα αποκάλυψε ότι ακριβώς μία μέρα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε συναντήσει τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Σιινίστο.

«Φυσικά δεν γνωρίζαμε τότε τι επρόκειτo να συμβεί στις 4 τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας. Είχαμε όμως συζητήσει για τον κίνδυνο και την απειλή που ήδη υπήρχε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Έναν χρόνο μετά, οι δύο χώρες ακολουθούν κοινή πορεία με γνώμονα την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, μετά από δεκαετίες ουδετερότητας.

Συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας σε κακό κλίμα

Στα άλλα μεγάλα θέματα της Διάσκεψης ξεχωρίζουν φυσικά οι διμερείς επαφές Ηνωμένων Πολιτιειών και Κίνας για το θέμα των κατασκοπευτικών μπαλονιών, με έντονους τόνους και εκατέρωθεν απειλές και προειδοποιήσεις. Για «ακραία βία» κατά της Κίνας έκανε λόγο ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης Γοάυγκι Γι, με τον υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν να κάνει λόγο για «μια απαράδεκτη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών και του διεθνούς δικαίου». Τόνισε δε, σε αυστηρούς τόνους, ότι αντίστοιχες ενέργειες δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Το «τετ-α-τετ» Μπλίνκεν-Γι ήταν η πρώτη συνάντηση σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο μετά την κατάρριψη του φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ. Η κινεζική κυβέρνηση διαμηνύει ακόμη ότι επρόκειτο για ένα (μη στρατιωτικό) ερευνητικό μπαλόνι, το οποίο απλώς είχε ξεφύγει από την προκαθορισμένη πορεία του.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News