Κόσμος Τετάρτη 2/11/2022, 21:01
ΚΟΣΜΟΣ

Το G7 και η Ειρήνη της Βεστφαλίας

Στις 3 και 4 Νοεμβρίου συνέρχονται οι υπΕξ του G7 στο Μίνστερ, τη γερμανική πόλη, όπου το 1648 υπεγράφη η Ειρήνη της Βεστφαλίας. Σήμερα η ειρήνη είναι εκ νέου το διακύβευμα.

Το G7 και η Ειρήνη της Βεστφαλίας

Μίνστερ, 1648. Η Ευρώπη έχει ζήσει ήδη το απόγειο της Αναγέννησης και παρόλα αυτά περνά στην πρώιμη νεώτερη εποχή με βία, πόλεμο και αίμα. Δύο πόλεμοι, ο Τριακονταετής Πόλεμος (1618-1648) στα εδάφη κυρίως της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ο Ογδοηκονταετής Πόλεμος μεταξύ του Ισπανικού Στέμματος και των Κάτω Χωρών (1568-1648) φτάνουν στο τέλος τους στο σημαδιακό αυτό έτος με την υπογραφή της λεγόμενης Ειρήνης της Βεστφαλίας.

Ουσιαστικά δεν ήταν «μία» αλλά μια σειρά συνθηκών που υπεγράφησαν τόσο στο Μίνστερ όσο και στο γειτονικό Όσναμπρικ της τότε Βεστφαλίας. Συνθήκες, οι οποίες μέχρι σήμερα αποτελούν ορόσημο για την εγκαθίδρυση της «βεστφαλιανής τάξης πραγμάτων» και την ανάδυση της έννοιας του κυρίαρχου κράτους, όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Εκεί τέθηκαν και τα θεμέλια της σύγχρονης διπλωματίας, της συστηματικής διπλωματικής μεθόδου ως μέσου επίλυσης διαφορών, τερματισμού πολέμου και μακροημέρευσης της ειρήνης. «Η Ειρήνη της Βεστφαλίας αποτελεί μέρος της  διδακτέας ύλης διπλωματών» αναφέρει στο δίκτυο WDR ο Ρούπρεχτ Πόλεντς, ειδικός σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Διπλωμάτες από όλο τον κόσμο έχουν γαλουγηθεί με το «βεστφαλικό δόγμα», όπως λέει ο Πόλεντς, δηλαδή με την ιδέα της κυριαρχίας εθνικών κρατών, τα οποία συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται στη βάση κοινών κανόνων (διεθνούς δικαίου). 

Αναζητώντας από τη Βεστφαλία ειρήνη για τη Ουκρανία 

Έτσι καθόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η επιλογή του Μίνστερ για τη σύνοδο των υπ. Εξωτερικών της ομάδας του G7, των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς και ΕΕ ως παρατηρητής). Την προεδρία έχει μέχρι το τέλος του χρόνου η Γερμανία και η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, όπως έχει δείξει μέχρι τώρα, αξιοποιεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να στείλει ηχηρά μηνύματα προς πάσα καυεύθυνση σε συμβολικό επίπεδο και όχι μόνο.

Στο επίκεντρο της διάσκεψης των υπ. Εξωτερικών θα βρεθεί εκ των πραγμάτων ένα βασικό θέμα: ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι συνέπειές του και η επόμενη μέρα -τουλάχιστον ο συντονισμός σε επίπεδο G7 για αυτή. Η ίδια η Αναλένα Μπέρμποκ έχει άλλωστε προσωπική εμπειρία, δεδομένου ότι έχει ήδη επισκεφτεί δύο φορές την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Μετά τη Σύνοδο του G7 σε επίπεδο αργηγών κρατών και κυβερνήσεων τον Ιούνιο στο Έλμαου της Βαυαρίας, οι υπ. Εξωτερικών έχουν δύο βασικές αποστολές στο Μίνστερ: πρώτον να επαναβεβαιώσουν ότι στέκονται ενωμένοι και αρραγείς απέναντι στη Μόσχα και δεύτερον να συντονίσουν τη στήριξη της ουκρανικής αντίστασης ως οι επτά ισχυρότερες βιομηχανικές χώρες.  Κι όλα αυτά βέβαια με το βλέμμα στραμμένο αυτές τις μέρες στον Αμερικανό υπ. Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ενόψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία στις 8 Νοεμβρίου, με τον φόβο ενός «comeback» των Ρεπουμπλικανών στα δύο νομοθετικά σώματα.

Σε ύψιστη επιφυλακή οι δυνάμεις ασφαλείας

Για την ήσυχη βεστφαλική πόλη των 316.000 κατοίκων η Σύνοδος των υπ. Εξωτερικών αποτελεί ένα τεράστιο γεγονός που ταράσσει τα νερά της «βεστφαλικής τάξης». Τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας, του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών είναι πρωτοφανή για την πόλη και τα περίχωρα.

Aπροσπέλαστο είναι και το ξενοδοχείο Atlantic, κοντά στον κεντρικό σταθμό, το οποίο θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων εκδήλωση για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας με βασικούς ομιλητές την Αναλένα Μπέρμποκ και τον Άντονι Μπλίνκεν στο προοίμιο της συνόδου. Την ίδια ώρα αναμένονται και τουλάχιστον 14 διαδηλώσεις, μεταξύ αυτών της Greenpeace και των Fridays for Future.

Oι εργασίες των υπ. Εξωτερικών θα φιλοξενηθούν συμβολικά στην Αίθουσα της Ερήνης του ιστορικού δημαρχείου της πόλης – Εκεί ακριβώς που υπεγράφη η Ειρήνη της Βεστφαλίας το 1648.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News