Κόσμος Τετάρτη 17/01/2024, 07:10
ΚΟΣΜΟΣ

«Είχα χρέη»: Τα αδέλφια που λήστεψαν ένα ελβετικό μουσείο για να ξεχρεώσουν

«Είχα χρέη»: Τα αδέλφια που λήστεψαν ένα ελβετικό μουσείο για να ξεχρεώσουν

«Μπήκα στο μουσείο. Έκλεψα μερικά πράγματα. Δεν ήθελα να ξέρω τίποτα ούτε για οποιαδήποτε οργάνωση ούτε για τα εκθέματα». Αυτό δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο Βρετανός Stewart Ahearne πέντε χρόνια αφότου λήστεψε μαζί με τον αδελφό του, Louis, και έναν ακόμη άνδρα τρία αντικείμενα δυσθεώρητης αξίας από το Μουσείο Τεχνών Άπω Ανατολής στη Γενεύη.

Σήμερα, από τα αντικείμενα αυτά -δύο μπολ και ένα βάζο του 14ου αιώνα της Δυναστεία Μινγκ- έχουν εντοπιστεί μόνο τα δύο και οι συνολικές ζημίες που έγιναν στο μουσείο λόγω χρήσης δισκοπρίονου, βαριοπούλας και λοστού υπολογίζονται στα 3,5 εκατ. ελβετικά φράγκα. «Είναι μια συμμορία επαγγελματιών. Ήταν αποφασισμένοι να πουλήσουν τα αντικείμενα. Το θύμα είναι το μουσείο. Πολλοί θορυβήθηκαν από τα γεγονότα», δήλωσε αντιπρόσωπος του μουσείου στο δικαστήριο.

Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας ο 45χρονος Stewart Ahearne ανέλαβε «πλήρως της ευθύνες για τις πράξεις του», υποστηρίζοντας ότι ήθελε να προστατεύσει τον αδελφό του, Louis. Ο 34χρονος Louis Ahearne, όμως, σύμφωνα με την αρμόδια εισαγγελία φέρεται να έκλεισε το ξενοδοχείο, να αγόρασε τις μάσκες του σκι και τα ρούχα που χρησιμοποιήθηκαν στη ληστεία, να βιντεοσκόπησε τον χώρο, καθώς και να έδωσε το διαβατήριό του στον οίκο δημοπρασιών στο Χόνγκ Κονγκ, όπου οι δράστες στη συνέχεια πούλησαν ένα από τα αντικείμενα έναντι 80.000 βρετανικών λιρών.

«Είχα χρέη. Πληρώθηκα για να είμαι το κεντρικό πρόσωπο της ληστείας, ώστε να ξεχρεώσω. Στις κάμερες είμαι το τρίτο άτομο που μπαίνει στο μουσείο χωρίς λοστό και χωρίς βαριοπούλα», υποστήριξε ενώπιον των δικαστών. 

«Με χρησιμοποίησαν»

Από την πλευρά του ο Stewart Ahearne δήλωσε ότι τον χρησιμοποίησαν «σαν πιόνι σε ένα παιχνίδι σκακιού». «Μου ζητήθηκε να έρθω στην Ελβετία και να κάνω μια δουλειά οδήγησης. Η πλοκή, το σενάριο άλλαξε με το τρίτο πρόσωπο. Δεν ήταν άνθρωπος στον οποίο μπορείς να πεις “όχι”. Δεν είναι πολύ καλός άνθρωπος. Ο ρόλος μου ήταν ότι με χρησιμοποίησαν», τόνισε ο ίδιος.

Μάλιστα, συμπλήρωσε: «Δέχθηκα ένα τηλεφώνημα ότι ο αδερφός μου είχε χρέη και ότι πρέπει να φέρω μερικά πράγματα. Σήμανε συναγερμός. Το ένστικτό μου ως μεγαλύτερου αδελφού ήταν να προστατεύσω τον αδελφό μου».

Ο Stewart φέρεται να ενοικίασε ένα αυτοκίνητο στο όνομά του, το οποίο και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για τη ληστεία. «Όλα ήταν σχεδιασμένα και οργανωμένα. Έγιναν πολύ γρήγορα», υποστήριξε ο εισαγγελέας, Marco Rossier.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο τρίτος ληστής ονομάζεται Daniel Kelly και βρίσκεται εν μέσω διαδικασίας έκδοσης στην Ιαπωνία. Πάντως, τα δύο αδέλφια αρνήθηκαν επανειλημμένως να τον κατονομάσουν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν από το δικαστήριο να επιβάλει φυλάκιση τεσσάρων ετών και απαγόρευση εισόδου στην Ελβετία για τέσσερα χρόνια, με κατηγορίες ληστείας, καταπάτησης και φθοράς ξένης περιουσίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Η ληστεία τράπεζας που «γέννησε» το Σύνδρομο της Στοκχόλμης

Μια πλούσια κληρονόμος πίσω από τα κάγκελα: Τι δουλειά είχε σε ληστεία τράπεζας;

Δανία: Πώς έριξε στο μηδέν τις ληστείες τραπεζών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News