Κόσμος Σάββατο 13/01/2024, 16:30
ΚΟΣΜΟΣ

Η Tanker Trackers εντόπισε το St Nikolas στα ανοικτά της νήσου Qeshm του Ιράν

Η Tanker Trackers εντόπισε το St Nikolas στα ανοικτά της νήσου Qeshm του Ιράν

Το δεξαμενόπλοιο με σημαία Νήσων Μάρσαλ που κατασχέθηκε από το Ιράν στον Κόλπο του Ομάν την Πέμπτη εντοπίστηκε ανατολικά του ιρανικού νησιού Qeshm, ανέφερε η υπηρεσία παρακολούθησης TankerTrackers.com σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Το Ιράν κατέσχεσε το St Nikolas, φορτωμένο με ιρακινό αργό και προορισμό την Τουρκία, σε αντίποινα για την κατάσχεση πέρυσι του ίδιου πλοίου και του ιρανικού πετρελαϊκού φορτίου του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Το ελληνικών συμφερόντων, ασφαλισμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο και υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, δεξαμενόπλοιο Suezmax ST NIKOLAS… φορτωμένο με 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου, εντοπίστηκε σήμερα ανατολικά της νήσου Qeshm, Ιράν… Το AIS (εντοπισμός πλοίου) είναι εκτός λειτουργίας», ανέφερε η Tanker Trackers σε ανάρτησή της το Σάββατο.

Οι ΗΠΑ είχαν κατασχέσει το πλοίο σε μια επιχείρηση επιβολής κυρώσεων όταν έπλεε με το όνομα Suez Rajan, με το Ιράν να προειδοποιεί ότι η κίνηση αυτή δεν θα μείνει αναπάντητη.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars επικαλέστηκε την Πέμπτη δήλωση του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με την οποία το δεξαμενόπλοιο St Nikolas βρισκόταν καθ’ οδόν προς ιρανικά λιμάνια.

Η κατάληψη του St Nikolas συμπίπτει με εβδομάδες επιθέσεων από τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές Χούθι της Υεμένης με στόχο τις ναυτιλιακές οδούς της Ερυθράς Θάλασσας.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την κατάληψη πετρελαιοφόρου από το Ιράν και ζητούν απελευθέρωση του πληρώματος

Κόλπος του Ομάν: Κατάληψη πλοίου ελληνικών συμφερόντων από ενόπλους

Ερυθρά Θάλασσα: Παγκόσμια ανησυχία – Σφοδρά αντίποινα υπόσχονται οι Χούθι σε ΗΠΑ και Βρετανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News