Κόσμος Τρίτη 19/12/2023, 22:43
ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Τα αέρια έκρηξης «απειλούν» το Ρέικιαβικ

Ισλανδία: Τα αέρια έκρηξης «απειλούν» το Ρέικιαβικ

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο ρύπανσης στην πρωτεύουσα, το Ρέικιαβικ, από την ηφαιστειακή έκρηξη στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες.

Η χθεσινή έκρηξη ήρθε μετά από εβδομάδες έντονων σεισμών.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, αναθυμιάσεις από την ηφαιστειακή έκρηξη θα μπορούσαν να φτάσουν στο Ρέικιαβικ μέχρι το βράδυ της Τρίτης ή το πρωί της Τετάρτης.

Τον προηγούμενο μήνα, περίπου 4.000 κάτοικοι είχαν απομακρυνθεί από το Γκρίνταβικ, ένα ψαροχώρι που θα μπορούσε να βρεθεί στον ρου της λάβας.

Ο καπνός γίνεται αντιληπτός σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, όπως και η τέφρα. Η έκρηξη είναι ορατή από το Ρέικιαβικ, το οποίο βρίσκεται περίπου 42 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γκρίνταβικ.

Το 2010, μια άλλη ηφαιστειακή έκρηξη είχε προκαλέσει ένα σύννεφο τέφρας που ανυψώθηκε αρκετά χιλιόμετρα στην ατμόσφαιρα, οδηγώντας σε πολυήμερη διακοπή των αεροπορικών ταξιδιών στην Ευρώπη.

Η ηφαιστειολόγος Δρ Ευγκενία Ιλίνσκαγια εκτίμησε, μιλώντας στο BBC, ότι δεν θα αναμένεται το ίδιο επίπεδο προβλημάτων όπως το 2010, καθώς τα ηφαίστεια στη νοτιοδυτική Ισλανδία «δεν είναι, εκ φύσεως, σε θέση να δημιουργήσουν τα ίδια σύννεφα τέφρας».

H μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας δήλωσε σήμερα ότι η ισχύς της έκρηξης μειωνόταν, αλλά ότι αέρια από το ηφαίστειο θα μπορούσαν να φτάσουν στο Ρέικιαβικ.

Το ρήγμα στο ηφαίστειο έχει μήκος περίπου 3,5 χιλιόμετρα, και η λάβα ρέει με ρυθμό περίπου 100 – 200 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Αυτό είναι πολλαπλάσιο των προηγούμενων εκρήξεων στη χερσόνησο Ρέικιανες, προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία. 

Πηγή: kathimerini.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News