Κόσμος Τρίτη 19/12/2023, 21:50
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Ο στρατός ζήτησε έως και 500.000 επιπλέον στρατιώτες

Ζελένσκι: Ο στρατός ζήτησε έως και 500.000 επιπλέον στρατιώτες

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι ο στρατός έχει ζητήσει την κινητοποίηση ακόμη 450-500.000 πολιτών, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία οδεύει προς τον τρίτο χρόνο του. Ο ίδιος δήλωσε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για το θέμα. 

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, κορυφαίοι στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα συζητήσουν «αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα» και στη συνέχεια το κοινοβούλιο θα το επεξεργασθεί. 

Πάντως, η διεξαγωγή μιας τέτοια κλίμακας επιστράτευσης θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδότηση. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα απαιτηθούν επιπλέον 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της κινητοποίησης των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, εάν τελικά ληφθεί η απόφαση.

Ενδεικτικά, το περασμένο καλοκαίρι ο πρώην υπουργός Αμυνας, Ολεξίι Ρεζνίκοφ είχε δηλώσει ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι απασχολούνταν στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας της Ουκρανίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ζελένσκι τόνισε πως είναι «βέβαιος» ότι οι ΗΠΑ δεν θα απογοητεύσουν την Ουκρανία όσον αφορά τη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News