Κόσμος Σάββατο 4/11/2023, 18:15
ΚΟΣΜΟΣ

Η κ. von der Leyen χαιρετίζει την εξαιρετική πρόοδο του Κιέβου στις προσπάθειες ένταξης στην ΕΕ

Η κ. von der Leyen χαιρετίζει την εξαιρετική πρόοδο του Κιέβου στις προσπάθειες ένταξης στην ΕΕ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε το Σάββατο ότι η Ουκρανία έχει σημειώσει εξαιρετική πρόοδο στην προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ, λίγες ημέρες πριν από μια σημαντική έκθεση σχετικά με την αίτηση ένταξης του Κιέβου.

Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία έχει επιτύχει πολλά ορόσημα παρά τον πόλεμο με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις του Κιέβου.

«Πρέπει να πω ότι έχετε σημειώσει εξαιρετική πρόοδο», δήλωσε προς τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelenskiy, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.

«Γνωρίζω ότι βρίσκεστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων. Εάν αυτό συμβεί  η Ουκρανία μπορεί να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της να περάσει στο επόμενο στάδιο της ενταξιακής διαδικασίας» πρόσθεσε.

Η αξιολόγηση της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη αναμένεται να αναφέρει πόσο έχει προχωρήσει η Ουκρανία στην εκπλήρωση διαφόρων οικονομικών, νομικών και άλλων κριτηρίων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις ενταξιακές συνομιλίες τον Δεκέμβριο.

Η Ουκρανία, η οποία υπέβαλε αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση λίγες ημέρες μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, θεωρεί την ένταξη ως ύψιστη προτεραιότητα.

«Η ουκρανική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει όλα τα βήματα που απαιτούνται για να εξασφαλίσει την ετοιμότητά της», δήλωσε ο Zelenskiy, υποσχόμενος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Τόνισε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη βελτίωση της διαφάνειας και τη μείωση της επιρροής των ολιγαρχών στην οικονομία.

«Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια ιστορική στιγμή… όταν περιμένουμε μια πολιτική απόφαση για την Ουκρανία. Η απόφαση αυτή θα έχει κομβικό αντίκτυπο όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο Zelenskiy και πρόσθεσε ότι «η Ουκρανία δεν σταματά να μετασχηματίζει τους θεσμούς μας, οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν».

 

 

Τα 27 μέλη της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν σε σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο αν θα επιτρέψουν στο Κίεβο να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες απαιτούν ομόφωνη στήριξη.

Η υποψηφιότητα της Ουκρανίας έλαβε ώθηση την Πέμπτη, όταν η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock δήλωσε ότι είναι βέβαιη ότι η ΕΕ θα προωθήσει την αίτηση της Ουκρανίας τον επόμενο μήνα.

Οι συνομιλίες για την ένταξη διαρκούν συνήθως χρόνια και περιλαμβάνουν εκτεταμένες νομικές, πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η υπόθεση της Ουκρανίας έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη λόγω του πολέμου.

Η επίσκεψη της Von der Leyen έρχεται καθώς τα στρατεύματα της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν κόπωση από τις μάχες και ανησυχίες για το μέλλον της ζωτικής σημασίας στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ.

Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει 83 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία και σχεδιάζει να στείλει άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε η ίδια.

 

 

Η Von der Leyen δήλωσε επίσης ότι οι εργασίες για μια πρόταση σχετικά με τη συγκέντρωση των κερδών από τα δεσμευμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθηθεί η Ουκρανία στην ανοικοδόμηση συνεχίζονται και το αποτέλεσμα αναμένεται πριν από το τέλος του έτους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News