Κόσμος Τρίτη 24/10/2023, 16:27
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Συμφωνία Σοσιαλιστών – ριζοσπαστικής αριστεράς για μείωση ωραρίου

Ισπανία: Συμφωνία Σοσιαλιστών – ριζοσπαστικής αριστεράς για μείωση ωραρίου

Η περικοπή του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας ήταν ένας από τους όρους της συμφωνίας μεταξύ του σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας και του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, Sumar, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης. 

Η συμφωνία προβλέπει μείωση των ωρών εργασίας από 40 σε 37,5 σύμφωνα με το σχέδιο που αποκαλύφθηκε από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Pedro Sanchez και την υπηρεσιακή υπουργό Εργασίας Yolanda Diaz, κατά την παρουσίαση της συμφωνίας μεταξύ των Σοσιαλιστών και του κόμματος Sumar, του οποίου ηγείται η Diaz.

Ο συνασπισμός απέχει ακόμη πολύ από τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς χρειάζεται ακόμη την υποστήριξη πολλών άλλων κομμάτων, μεταξύ των οποίων δύο αυτονομιστικών καταλανικών. Ο Sanchez έχει προθεσμία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου για μια νέα θητεία, διαφορετικά θα προκηρυχθούν νέες εκλογές. 

Παράλληλα, θεωρείται απίθανο μια νέα κυβέρνηση να είναι σε θέση να νομοθετήσει τη μείωση των ωρών εργασίας, καθώς η ψήφισή της θα απαιτήσει την υποστήριξη πολλών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων μερικών με επιχειρηματικούς δεσμούς, όπως το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα.

Το σχέδιο για περικοπή των ωρών εργασίας έρχεται καθώς το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, έχοντας μειωθεί στο 11,6% το δεύτερο τρίμηνο. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά περίπου 47% από τότε που ο Σάντσεθ σχημάτισε για πρώτη φορά κυβέρνηση το 2018.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News