Κόσμος Παρασκευή 13/10/2023, 21:00
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ ζητά από την Alphabet άμεση συμμόρφωση με τους κανόνες εναντίον της παραπληροφόρησης

Η ΕΕ ζητά από την Alphabet άμεση συμμόρφωση με τους κανόνες εναντίον της παραπληροφόρησης

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Thierry Breton προειδοποίησε την Παρασκευή τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alphabet, Sundar Pichai να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με θέματα που αφορούν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο YouTube μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Breton υπενθύμισε στον Pichai σε επιστολή που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, τις υποχρεώσεις της εταιρείας που ορίζονται από το νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), ο οποίος απαιτεί από τις πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς και παράνομου περιεχομένου.

Η επιστολή ακολούθησε παρόμοιες επιστολές που εστάλησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στον ιδιοκτήτη του X, Elon Musk, της Meta Platforms, Mark Zuckerberg και στον CEO του TikTok Shou, Zi Chew, χωρίς όμως να δοθεί 24ωρη προθεσμία για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Το ψευδές περιεχόμενο σχετικά με τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει πολλαπλασιαστεί στις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες.

«Θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας υπενθυμίσω ότι έχετε ιδιαίτερη υποχρέωση να προστατεύσετε τα εκατομμύρια παιδιά και εφήβους που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες σας στην ΕΕ από βίαιο περιεχόμενο που απεικονίζει την ομηρία και άλλα γραφικά βίντεο», ανέφερε στην επιστολή.

Ο Breton δήλωσε ότι η ομάδα του θα παρακολουθεί το αίτημα για να διασφαλίσει ότι η Google συμμορφώνεται με την DSA.

Σύμφωνα με το YouTube της Alphabet, η εταιρεία εργάστηκε γρήγορα για την αφαίρεση του επιβλαβούς περιεχομένου μετά την επίθεση της Χαμάς και ήταν έτοιμη να αναλάβει πρόσθετη δράση. Έχει επίσης αναπτύξει έναν πίνακα πηγών κρίσης στην αναζήτηση με πληροφορίες από τις ισραηλινές αρχές για τους θεατές στο Ισραήλ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News