Κόσμος Τετάρτη 4/10/2023, 21:21
ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία Μπάιντεν για το εντεινόμενο τοξικό κλίμα στις ΗΠΑ

Ανησυχία Μπάιντεν για το εντεινόμενο τοξικό κλίμα στις ΗΠΑ

Την ανησυχία του για την ένταση που επικρατεί στην πολιτική σκηνή των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προέτρεψε σήμερα τους πολιτικούς ηγέτες των ΗΠΑ να καθαρίσουν την «τοξική ατμόσφαιρα και να εργαστούν από κοινού για τον νέο προϋπολογισμό», προτού να λήξει, σε μερικές εβδομάδες, το έκτακτο μέτρο που εγκρίθηκε το Σαββατοκύριακο και επιτρέπει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους για 45 ημέρες.

Η δήλωση αυτή του Μπάιντεν έγινε μία ημέρα μετά την πρωτοφανή καθαίρεση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, την οποία υποκίνησε μια μικρή ομάδα σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικάνων.

«Πρέπει να αλλάξουμε το τοξικό κλίμα στην Ουάσινγκτον. Έχουμε βαθιές διαφωνίες αλλά πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε εχθρούς οι μεν τους δε», τόνισε.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορέσουν να παραδώσουν τη βοήθεια που έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία λόγω της αναταραχής στο Καπιτώλιο, ο Μπάιντεν είπε: «Με ανησυχεί… αλλά ξέρω ότι υπάρχει μια πλειοψηφία μελών της Βουλής και της Γερουσίας και στα δύο κόμματα που έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι οι εσωκομματικές διαμάχες των Ρεπουμπλικάνων μπορεί να πλήξουν την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι σύντομα θα εκφωνήσει μια ομιλία στην οποία θα παρουσιάσει τους λόγους για τους οποίους είναι «πολύ σημαντικό» οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της να τηρήσουν τη δέσμευσή τους προς την Ουκρανία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε όπλα που προμηθεύονται από τη Δύση για να αμυνθεί.

Ο πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι υπάρχει και άλλη οδός που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ για να χρηματοδοτήσουν την Ουκρανία, εκτός από τις δόσεις βοήθειας που απαιτούν έγκριση από το Κογκρέσο.

«Υπάρχει ένα άλλο μέσο με το οποίο μπορεί να μπορέσουμε να βρούμε χρηματοδότηση γι’ αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν. Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε επίσης να πει κάτι παραπάνω για το σχόλιο του Μπάιντεν.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στις 6 Μαΐου η δίκη του Menendez

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία

Στο εδώλιο ο Ντόναλντ Τραμπ για απάτη με οικονομικά στοιχεία και «λεία» 1 δισ. δολ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News