Κόσμος Δευτέρα 2/10/2023, 22:45
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στις 6 Μαΐου η δίκη του Menendez

ΗΠΑ: Στις 6 Μαΐου η δίκη του Menendez

Η ποινική δίκη του Αμερικανού γερουσιαστή Bob Menendez ορίστηκε για τις 6 Μαΐου, σύμφωνα με δικαστική ακρόαση τη Δευτέρα.

Ο Menendez έχει δηλώσει αθώος στις κατηγορίες για δωροδοκία, σύμφωνα με τις οποίες αυτός και η σύζυγός του, Nadine, στο διάστημα μεταξύ 2018 και 2022 έλαβαν δώρα (μετρητά, ράβδους χρυσού κ.ά.) συνολικού ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων από τρεις επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Νιου Τζέρσεϊ, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους αξιοποιώντας την πολιτική επιρροή του γερουσιαστή.  

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Menendez δέχτηκε χιλιάδες δολάρια σε αντάλλαγμα για την άσκηση επιρροής εκ μέρους του, ώστε να προστατευθούν και να πλουτίσουν οι επιχειρηματίες, αλλά και να ωφεληθεί η κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Η εν λόγω υπόθεση εκτιμάται ότι μπορεί να περιπλέξει την προσπάθεια του 69χρονου πολιτικού να επανεκλεγεί διεκδικώντας εκ νέου μια θέση στη Γερουσία το 2024.

Ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος ενώπιον των δικαστικών Αρχών στο Μανχάταν, απορρίπτοντας όσα του προσάπτουν περί δωροληψίας κάνοντας λόγο για «προφανείς υπερβολές» και «ψευδείς ισχυρισμούς», ενώ τόνισε ότι πρόκειται συκοφαντίες με απώτερο στόχο τη φίμωσή του καθώς όπως είπε «αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτήν την εκστρατεία με βλέπουν ως εμπόδιο στους πολιτικούς τους στόχους» και πρόσθεσε ότι «έχει σταθεί απέναντι σε δικτάτορες από το Ιράν, την Κούβα και την Τουρκία».

Ο πρώην (πλέον) πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας σημείωσε επίσης ότι «εδώ και χρόνια, παρασκηνιακές δυνάμεις προσπάθησαν επανειλημμένα να με φιμώσουν και να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο. Από τότε που διέρρευσε αυτή η έρευνα πριν από σχεδόν έναν χρόνο, εκτυλίσσεται μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμησης από ανώνυμες πηγές προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις ατασθαλιών που όμως δεν υπάρχουν».

Υπενθυμίζεται ότι και παλαιότερα, το 2015, ο Robert Menendez είχε βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες περί δωροληψίας (συγκεκριμένα τον είχαν κατηγορήσει ότι προσέφερε πολιτικές χάρες λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα δώρα). Η υπόθεση ωστόσο εκείνη δεν οδήγησε τελικώς πουθενά, καθώς οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ετυμηγορία. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκικά F-16: Στη γραμμή Μενέντεζ και ο διάδοχός του – Δεν δίνει λευκή επιταγή

Υπόθεση Μενέντεζ: Ελεύθερος με εγγύηση 100.000 δολ. ο γερουσιαστής

Κατηγορείται για διαφθορά ο Robert Menendez

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News