Κόσμος Πέμπτη 14/01/2021, 14:26
ΚΟΣΜΟΣ

Υπάρχει πολιτικό μέλλον για τον Τραμπ;

Υπάρχει πολιτικό μέλλον για τον Τραμπ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκρυψε ποτέ ότι φλέρταρε έντονα με την ιδέα να θέσει πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος του 2024. Εξάλλου ακόμη και πολιτικοί αναλυτές που ήταν έντονα επικριτικοί απέναντί του αναγνώριζαν την απήχησή του σε ένα μεγάλο κομμάτι της βάσης των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων, αλλά και εκτιμούσαν ότι η επιρροή του στο κόμμα θα παραμείνει ισχυρή και τα επόμενα χρόνια. Η αιματηρή εισβολή φανατισμένων οπαδών του στο Καπιτώλιο, η οποία ήρθε ύστερα από μηνύματα παρακίνησης στο Twitter, αλλά και την διαρκή, δημόσια προώθηση για το πώς το «βαθύ κράτος» του έκλεψε τις εκλογές, ίσως να έσβησαν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Πολιτικά οι ελπίδες του έχουν περιοριστεί ούτως ή άλλως αισθητά. Οι Δημοκρατικοί (αλλά και μία μερίδα στελεχών του κόμματός του) θέλουν να βεβαιωθούν ότι το ενδεχόμενο αυτό θα «πεθάνει» και νομικά. 

Υπάρχει πολιτικό μέλλον για τον Τραμπ;-1

Άνθρωποι που είχαν συνεργαστεί την περασμένη τετραετία μαζί του δηλώνουν σε αμερικανικά μέσα «αηδιασμένοι», «σοκαρισμένοι» και εξαιρετικά ανήσυχοι με τα όσα έλαβαν χώρα. «Ήταν μία σαφής απόκλιση από το καθήκον του ως αρχηγού του κράτους και ηθικά είναι πια βαθιά πληγωμένος ώστε να προχωρήσει η πολιτική του καριέρα» δήλωνε προ ημερών στο Reuters πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που είχε συνεργαστεί με τον Τραμπ. «Έχει αίμα στα χέρια του» σχολίαζε. «Δεν μπορεί να διορθωθεί αυτό που συνέβη. Ήταν μία στάση. Δεν βλέπω πώς μπορεί να υπάρξει πολιτικό μέλλον» είπε δεύτερος πρώην αξιωματούχος, ενώ σημείωσε πως όσα μέλη του Κογκρέσου μένουν σιωπηλά θα φέρουν για πάντα το στίγμα». 

Υπάρχει πολιτικό μέλλον για τον Τραμπ;-2

Τα επόμενα βήματα στη Γερουσία

Μπορεί να περάσουν ακόμη και μήνες έως ότου λάβει χώρα στη Γερουσία η τελική ψηφοφορία για την καθαίρεση Ντόναλντ Τραμπ, αφού η πρώτη συνεδρίαση για το θέμα δεν θα έρθει πριν από τις 19 Ιανουαρίου. Στις τρεις παραπομπές έως τώρα οι δίκες παραπομπής στη Γερουσία (Άντριου Τζόνσον, Μπιλ Κλίντον και πρώτη παραπομπή Τραμπ)  είχαν κρατήσει 83, 37 και 21 ημέρες αντίστοιχα. Εάν η Γερουσία τον κρίνει ένοχο για υποκίνηση στάσης, τότε το Σύνταγμα επιτρέπει μία ξεχωριστεί ψηφοφορία για τη στέρηση του δικαιώματός του να κατέχει δημόσιο αξίωμα. «Ας μην γελιέται κανείς. Εάν ο πρόεδρος καταδικαστεί, θα έχουμε ψηφοφορία για να του απαγορεύσουμε να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. Σημειώνεται ότι απατείται απλή πλειοψηφία στη Γερουσία για να βάλει «ταφόπλακα» στο πολιτικό μέλλον του Τραμπ και όχι πλειοψηφία 2/3 όπως ισχύει στην περίπτωση της καθαίρεσης. 

Οι Δημοκρατικοί θα έχουν τον έλεγχο και στη Γερουσία όταν θα φτάσουμε στην ψηφοφορία. Ενώ στην πρώτη παραπομπή του η αθώωσή του ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, το πολιτικό περιβάλλον είναι σήμερα πολύ διαφορετικό. Όχι μόνο επειδή οι Δημοκρατικοί θα έχουν τον έλεγχο στη Γερουσία όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας, αλλά επειδή θα μπορούσαν να του γυρίσουν την πλάτη και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων δέκα Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του, ενώ στην πρώτη παραπομπή όλοι είχαν καταψηφίσει. 

Υπάρχει πολιτικό μέλλον για τον Τραμπ;-3

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Μιτς Μακόνελ, τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία. Αν ψηφίσει υπέρ της καταδίκης τότε θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλοί ακόμη. Προς το παρόν κανείς δεν έχει ανοίξει δημοσίως τα χαρτιά του και τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο έως τελευταία στιγμή. Στη ζυγαριά σίγουρα θα μπει και το τι περιμένει ο καθένας για το δικό του πολιτικό μέλλον. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News