Κόσμος Σάββατο 2/09/2023, 22:03
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ίδρυμα Νόμπελ υπαναχωρεί για το σχέδιο πρόσκλησης Ρωσίας, Λευκορωσίας και Ιράν

Το Ίδρυμα Νόμπελ υπαναχωρεί για το σχέδιο πρόσκλησης Ρωσίας, Λευκορωσίας και Ιράν

Οι πρεσβευτές της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Ιράν δεν θα προσκληθούν τελικά στη φετινή τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ στη Στοκχόλμη, μετά από αντιδράσεις.

«Αναγνωρίζουμε τις έντονες αντιδράσεις στη Σουηδία», ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στη σουηδική πρωτεύουσα σε ανακοίνωσή του το Σάββατο. «Το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Νόμπελ, ως εκ τούτου, επιλέγει να επαναλάβει την περσινή εξαίρεση από την κανονική πρακτική – δηλαδή να μην προσκαλέσει τους πρεσβευτές της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Ιράν». 

Ο Oleg Nikolenko, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, χαρακτήρισε την απόφαση «νίκη του ανθρωπισμού» σε ανάρτησή του στο Facebook. 

Το ίδρυμα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα προσκαλέσει τους εκπροσώπους των τριών χωρών, επιστρέφοντας σε μια πρακτική που χρονολογείται πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. 

Με τον τρόπο αυτό, το ίδρυμα δήλωσε ότι επιδιώκει να μεταδώσει «τις αξίες και τα μηνύματα που πρεσβεύει το βραβείο Νόμπελ», όπως είπε ότι έκανε απονέμοντας το βραβείο ειρήνης του 2022 σε υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και σε Ουκρανούς που καταγράφουν τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου.

Τα πολυπόθητα ετήσια βραβεία θα ανακοινωθούν από τις 2 έως τις 9 Οκτωβρίου και το επίσημο δείπνο του βραβείου στη Στοκχόλμη έχει προγραμματιστεί για τις 10 Δεκεμβρίου.

Όλοι οι πρεσβευτές θα είναι ακόμη ευπρόσδεκτοι σε μια ξεχωριστή τελετή στο Όσλο, επίσης στις 10 Δεκεμβρίου, για την απονομή του φετινού βραβείου ειρήνης, δήλωσε το ίδρυμα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News