Κόσμος Κυριακή 9/07/2023, 11:06
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Biden στην Ευρώπη. Ένας βασιλιάς και ένας πόλεμος στην ατζέντα

Επίσκεψη Biden στην Ευρώπη. Ένας βασιλιάς και ένας πόλεμος στην ατζέντα

Ο πρόεδρος Joe Biden αναχωρεί την Κυριακή για την Ευρώπη, όπου θα επισκεφθεί τρία κράτη, φροντίζοντας τις συμμαχίες οι οποίες τέθηκαν σε δοκιμασία εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αφού φθάσει το βράδυ στο Λονδίνο, ο Biden θα συναντηθεί την επόμενη ημέρα με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ για πρώτη φορά μετά τη στέψη του. Στη συνέχεια θα βρεθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας για να παραβρεθεί στη σύνοδο κορυφής που αποτελεί και το επίκεντρο του ταξιδιού του. Οι ηγέτες της Συμμαχίας θα συζητήσουν για τον πόλεμο και θα αναθεωρήσουν τα σχέδια για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας.

Ο τελευταίος σταθμός είναι το Ελσίνκι, όπου ο Biden την Πέμπτη αναμένεται να γιορτάσει τη διεύρυνση της συμμαχίας, με τη Φινλανδία ως το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Jake Sullivan, δήλωσε ότι το ταξίδι θα «αναδείξει την ηγεσία του προέδρου στην παγκόσμια σκηνή».

Μια ματιά στην ατζέντα του Biden και τα θέματα που θα αντιμετωπίσει:

Λονδίνο

Ο Biden φτάνει στο Λονδίνο το βράδυ της Κυριακής και αναμένεται να έχει ένα γεμάτο πρόγραμμα συναντήσεων τη Δευτέρα.

«Υπάρχουν πάντα πολλά να συζητήσουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Max Bergmann, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ηγείται του Ευρωπαϊκού Προγράμματος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Ο Biden θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Rishi Sunak στην οδό Downing St. 10. Ο Sunak αντιμετωπίζει εκλογές μέχρι το τέλος του επόμενου έτους με το Συντηρητικό Κόμμα του να βρίσκεται σημαντικά πίσω από την αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις.

Παρά την κλονισμένη πολιτική θέση του Sunak, έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με τον Biden και αυτή θα είναι η έκτη συνάντησή τους από τότε που ο Sunak ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Bergmann δήλωσε ότι η θητεία του Sunak ήταν μια ωραία αλλαγή αφού «υπήρχαν κάποιες ανησυχίες σχετικά με τον Boris Johnson», έναν από τους προκατόχους του Sunak, «που ήταν ανεξέλεγκτος και απρόβλεπτος».

Ο Biden θα επισκεφθεί τον βασιλιά στο Κάστρο του Ουίνδσορ, μια βασιλική κατοικία έξω από το Λονδίνο και καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρευρέθηκε στη στέψη του Καρόλου -η πρώτη κυρία Jill Biden πήγε στη θέση του- οπότε θα είναι η πρώτη συνάντησή τους από τότε.

Αναμένεται να συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή, ένα θέμα που έχει απασχολήσει και τους δύο ηγέτες, και για τον τρόπο χρηματοδότησης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Βίλνιους

Ο Biden θα περάσει δύο ημέρες στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, η οποία φιλοξενεί την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα συμμετάσχει σε συναντήσεις με ηγέτες και θα εκφωνήσει ομιλία από το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους.

Η συμμαχία έχει ενισχυθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα μέλη της διοχετεύουν στρατιωτικό υλικό στη χώρα για να βοηθήσουν στην απόκρουση της ρωσικής εισβολής.

Ο Biden υπερασπίστηκε την Παρασκευή τη «δύσκολη», όπως τη χαρακτήρισε απόφαση να παράσχει πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, μια κίνηση που η κυβέρνησή του δήλωσε ότι ήταν κλειδί για τον αγώνα και ενισχύθηκε από την υπόσχεση της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει προσεκτικά τις αμφιλεγόμενες βόμβες. Ο Biden είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ερωτήσεις από τους συμμάχους σχετικά με το γιατί οι ΗΠΑ θα έστελναν στην Ουκρανία ένα όπλο που περισσότερα από τα δύο τρίτα των μελών του ΝΑΤΟ έχουν απαγορεύσει, επειδή έχει ιστορικό ότι προκαλεί πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Για τον Γενικό Γραμματέα Jens Stoltenberg, η σύνοδος κορυφής «θα στείλει ένα σαφές μήνυμα: Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και η επιθετικότητα της Ρωσίας δεν θα περάσει».

Αλλά το ΝΑΤΟ έχει επίσης αγωνιστεί να γεφυρώσει τις διαφωνίες σε σημαντικά ζητήματα. Η Φινλανδία έγινε δεκτή στη συμμαχία φέτος, αλλά η ένταξη της Σουηδίας εμποδίζεται από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Υπάρχουν επίσης διαφωνίες σχετικά με το πόσο γρήγορα πρέπει να απευθυνθεί πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ θέλουν να κινηθούν γρήγορα, θεωρώντας το ως έναν τρόπο αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας. Οι ΗΠΑ και άλλοι τάσσονται υπέρ μίας πιο προσεκτικής προσέγγισης.

Ένα ζήτημα έχει ήδη διευθετηθεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Η θητεία του Stoltenberg παρατάθηκε για ένα χρόνο, επειδή τα μέλη δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε νέο ηγέτη.

Ο γερουσιαστής Thom Tillis, ο οποίος θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής, παρομοίασε τη συμμαχία με μια συγκέντρωση δεκάδων μελών της οικογένειας που τσακώνονται και συγκρούονται αλλά παραμένουν ωστόσο ενωμένοι. «Στο τέλος της ημέρας, ξέρετε ότι είστε οικογένεια», δήλωσε.

Ο Tillis ηγείται διακομματικής αντιπροσωπείας μαζί με τη γερουσιαστή Jeanne Shaheen, η οποία δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από πριν. «Είναι η ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία μας, και νομίζω ότι έχει γίνει ισχυρότερη μόνο ως αποτέλεσμα της ηγεσίας των ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της ηγεσίας του Stoltenberg και ως αποτέλεσμα της απειλής από τον Vladimir Putin προς όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και άλλες χώρες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και προς τη διεθνή τάξη», είπε.

Ελσίνκι

Μετά από δύο διανυκτερεύσεις στο Βίλνιους, ο Biden θα επισκεφθεί το Ελσίνκι. Η στάση αυτή είναι κάτι σαν γύρος νίκης, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι μια υπενθύμιση των εκκρεμοτήτων που δεν έχουν τελειώσει.

Η σκανδιναβική χώρα έγινε τον Απρίλιο το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, τερματίζοντας την ιστορία της μη συμπόρευσής της και αποδεικνύοντας πώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει γυρίσει μπούμερανγκ στην Ευρώπη.

Η Φινλανδία επρόκειτο να ενταχθεί μαζί με τη γειτονική της Σουηδία, η ένταξη της οποίας έχει καθυστερήσει λόγω της Τουρκίας και της Ουγγαρίας, καθώς το ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη συναίνεση όλων των μελών του για να επεκταθεί.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη και συναντήθηκε με τον Biden για να συνεχίσει την πίεση για ένταξη. Αλλά υπάρχουν λίγες ελπίδες ότι το ζήτημα θα επιλυθεί στο Βίλνιους.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Biden στο Ελσίνκι ως «Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ-Σκανδιναβών ηγετών».

Είναι μια πολύ διαφορετική περίσταση από την τελευταία φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε το Ελσίνκι πριν από πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια εκείνου του ταξιδιού, ο Donald Trump παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με τον Putin και απομάκρυνε τις ανησυχίες σχετικά με τη ρωσική ανάμιξη στην εκλογική νίκη του Trump. Τώρα ο Biden πηγαίνει στην πόλη για να δείξει πώς η κυβέρνησή του κράτησε τη γραμμή απέναντι στη Μόσχα και επέκτεινε τις δυτικές άμυνες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων η Ρωσία

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – Στις 12 Ιουλίου στο Βίλνιους

ΝΑΤΟ: Παρατείνεται η θητεία του Στόλτενμπεργκ για ένα χρόνο

Ουκρανία: Στο Κίεβο ο Πέδρο Σάντσεθ – Συνάντηση με Ζελένσκι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News