Κόσμος Κυριακή 9/07/2023, 10:36
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων η Ρωσία

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων η Ρωσία

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Maria Zakharova δήλωσε την Κυριακή ότι οι ηγέτες της υπερατλαντικής αμυντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα πρέπει να συζητήσουν το πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας στη σύνοδο κορυφής τους αυτή την εβδομάδα.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου για να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις διαφωνίες σχετικά με την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας και την ένταξη της Σουηδίας έως την ενίσχυση των αποθεμάτων πυρομαχικών και την αναθεώρηση των πρώτων αμυντικών σχεδίων εδώ και δεκαετίες.

Κατηγορώντας την Ουκρανία για «συστηματική πρόκληση ζημιών» στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, η Zakharova δήλωσε ότι «η βασική προσοχή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εστιάσει σε αυτό».

«Εξάλλου, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της συμμαχίας θα βρίσκεται στη ζώνη άμεσων επιπτώσεων» (εάν συμβεί κάτι στο εργοστάσιο), δήλωσε η Zakharova στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Το Βίλνιους απέχει περίπου 1.000 χιλιόμετρα (620 μίλια) από το πυρηνικό εργοστάσιο, το μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη ότι σχεδιάζουν να επιτεθούν στο εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται σε έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία στην περιοχή Ζαπορίζια της Ουκρανίας, κοντά στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy προειδοποιεί εδώ και ημέρες για τη σοβαρή απειλή στις εγκαταστάσεις, κατηγορώντας, μάλιστα, πρόσφατα τις ρωσικές δυνάμεις ότι είχαν ναρκοθετήσει την οροφή πολλών αντιδραστήρων.

Οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που βρίσκονται στο εργοστάσιο δήλωσαν ότι δεν έχουν ακόμη παρατηρήσει ενδείξεις για νάρκες ή εκρηκτικά στο εργοστάσιο, αλλά χρειάζονται επίσης μεγαλύτερη πρόσβαση για να είναι σίγουροι.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News