Κόσμος Τρίτη 4/07/2023, 13:08
ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Παρατείνεται η θητεία του Στόλτενμπεργκ για ένα χρόνο

Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ηγείται της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από το 2014

ΝΑΤΟ: Παρατείνεται η θητεία του Στόλτενμπεργκ για ένα χρόνο

Τα κράτη – μέλη του NATO αποφάσισαν σήμερα Τρίτη να παρατείνουν τη θητεία του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ κατά έναν χρόνο, επιλέγοντας να παραμείνουν υπό την ηγεσία ενός έμπειρου επικεφαλής, τη στιγμή που συνεχίζεται ο ρωσοουκρανικός πόλεμος στα σύνορα της Συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ηγείται της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από το 2014 και η θητεία του έχει ήδη πάρει παράταση άλλες τρεις φορές στο παρελθόν.

«Με τιμά η απόφαση των συμμάχων του ΝΑΤΟ για παράταση της θητείας μου ως Γενικού Γραμματέα μέχρι την 1η Οκτωβρίου του 2024. Η διατλαντική ένωση μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής έχει διασφαλίσει την ελευθερία και την ασφάλειά μας για περίπου 75 χρόνια, και σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, η Συμμαχία μας είναι πιο σημαντική από ποτέ», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.

Η απόφαση για το μέλλον του Στόλτενμπεργκ εκκρεμούσε ενόψει της μεγάλης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου, μία από τις πλέον σημαντικές συνόδους της Συμμαχίας, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Παρά την υψηλή σημασία του ρόλου, σύμφωνα με το Reuters, η επιλογή είναι εξαιρετικά αδιαφανής και διεξάγεται μέσω διαβουλεύσεων. Οι διαβουλεύσεις αυτές συνεχίζονται μέχρι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να καταλήξουν σε ομοφωνία.

Σημειώνεται ότι κανένας από τους φερόμενους αντικαταστάτες του Στόλτενμπεργκ δεν θα μπορούσε να κερδίσει τη συντριπτική υποστήριξη των 31 κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ είναι γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ από το 2014. Η θητεία του έληγε το 2022, αλλά λόγω της ουκρανικής σύγκρουσης παρατάθηκε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS