Κόσμος Πέμπτη 22/06/2023, 17:15
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Μόλις το 18% αυτών που ψήφισαν υπέρ της εξόδου πιστεύει ότι πήγε «καλά»

Brexit: Μόλις το 18% αυτών που ψήφισαν υπέρ της εξόδου πιστεύει ότι πήγε «καλά»

Μόλις το 18% όσων ψήφισαν υπέρ του Brexit δηλώνει πως η έξοδος ήταν επιτυχής, επτά χρόνια μετά το κρίσιμο δημοψήφισμα που δίχασε τη Βρετανία. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση από την εταιρεία Public First για το think tank UK in a Changing Europe, το 61% δηλώνει αισιόδοξο, υποστηρίζοντας πως εν τέλει θα ευνοήσει τη χώρα.

Ειδικότερα, το 18% όσων ψήφισαν υπέρ της εξόδου πιστεύει ότι το Brexit πήγε «καλά» ή «πολύ καλά» και το 30% πιστεύει ότι το Brexit «δεν ήταν ούτε καλό ούτε κακό».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26 Μαΐου και 2 Ιουνίου ανάμεσα σε τουλάχιστον 4.000 ενήλικες στη χώρα, το 72% αυτών που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης θέλει να σταματήσει να μιλά για το Brexit. Τα στοιχεία δείχνουν μάλιστα ότι το 88% αυτών έχει «χάσει την εμπιστοσύνη» του στους πολιτικούς της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομολόγοι προειδοποιούν όλο και περισσότερο για τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο του Brexit στο εμπόριο και τις επενδύσεις, ενόσω ο πληθωρισμός εμμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα και η ανάπτυξη επιβραδύνεται. Παρόλα αυτά, λιγότερο από το 29% των υποστηρικτών του Brexit δήλωσε πως η έξοδος της χώρας από την ΕΕ είχε αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο.

Ο Anand Menon, διευθυντής του UK in a Changing Europe, δήλωσε σχετικά: «Ενώ πολύ λίγοι άνθρωποι πιστεύουν πως το Brexit πάει καλά, ένας μεγαλύτερος αριθμός υποστηρικτών της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θεωρούν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκφράσουν μια τελική άποψη. Πολλοί που ψήφισαν υπέρ της εξόδου πιστεύουν πως το Brexit δεν ήταν επιτυχημένο επειδή οι πολιτικοί τούς απογοήτευσαν. Ο κίνδυνος είναι αυτό να οδηγήσει σε διάβρωση της εμπιστοσύνης στην πολιτική και τους πολιτικούς.»

Αξιοσημείωτο είναι ότι μια μεγάλη πλειονότητα -το 72% των ερωτηθέντων- δήλωσε ότι θα ψήφιζε το ίδιο με το 2016. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έχασε την αίγλη της η βρετανική αγορά εργασίας: Γιατί οι Ευρωπαίοι μένουν στις χώρες τους

Η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία από το Brexit: Στο μπλοκ του Ειρηνικού μπήκε η Βρετανία

Θα εξασφαλίσει ο Σούνακ νέα συμφωνία για το Brexit;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News