Κόσμος Σάββατο 1/07/2023, 17:59
ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην μηχανικός της Tesla κατασκευάζει ρομπότ για την εξάλειψη ζιζανίων χωρίς φυτοφάρμακα

Πρώην μηχανικός της Tesla κατασκευάζει ρομπότ για την εξάλειψη ζιζανίων χωρίς φυτοφάρμακα

Ο πρώην μηχανικός της Tesla Rich Wurden και ο πρώην επικεφαλής προϊόντων της Proofpoint Kenny Lee ίδρυσαν το 2020 μια εταιρεία με την ονομασία Aigen, με έδρα το Kirkland της Ουάσινγκτον, για να τερματίσουν την υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία.

Η εταιρεία κατασκευάζει τώρα ένα αυτόνομο ρομπότ, το Aigen Element, το οποίο μοιάζει με σχεδιαστήριο που φέρει ανθεκτικά ελαστικά. Μπορεί να κινείται συνεχώς με περίπου δύο μίλια την ώρα πάνω από αγροτικές εκτάσεις, χρησιμοποιώντας ένα προηγμένο σύστημα όρασης για να εντοπίζει καλλιέργειες με ανεπιθύμητους «εισβολείς».

Με ρομποτικούς βραχίονες δύο αξόνων τοποθετημένους κοντά στο έδαφος, το Element μπορεί να εντοπίσει και να απομακρύνει τα ζιζάνια, προτού αυτά μπορέσουν να αναπτύξουν σπόρους και να εξαπλωθούν.

Πρώην μηχανικός της Tesla κατασκευάζει ρομπότ για την εξάλειψη ζιζανίων χωρίς φυτοφάρμακα-1
φωτ.: Aigen

 

Τα ρομπότ, τα οποία χρησιμοποιούνται σε ένα στόλο και το μέγεθός τους προσαρμόζεται στις ανάγκες μιας συγκεκριμένης καλλιεργητικής επιχείρησης, λειτουργούν συνεχώς για 12 έως 14 ώρες τη φορά και δεν χρειάζεται ποτέ να συνδεθούν με την πρίζα. Είναι εξοπλισμένα με μια μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου, καθώς και με εύκαμπτα ηλιακά πάνελ, τα οποία είναι ελαφρύτερα από αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως σε στέγες. Μπορούν να λειτουργούν ακόμη και στο σκοτάδι για περίπου τέσσερις ώρες ή έξι ώρες σε ελαφριά έως μέτρια βροχή – και όλα αυτά χωρίς τις εκπομπές ρύπων που σχετίζονται με τον πετρελαιοκίνητο γεωργικό εξοπλισμό, σημειώνει η εταιρεία.

Πρώην μηχανικός της Tesla κατασκευάζει ρομπότ για την εξάλειψη ζιζανίων χωρίς φυτοφάρμακα-2
φωτ.: Aigen

 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, η χρήση φυτοφαρμάκων στις ΗΠΑ έφτασε πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια λίβρες ετησίως μέχρι το 2012, με τα ζιζανιοκτόνα να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% αυτού. Η γλυφοσάτη ήταν η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη δραστική ουσία εκείνο το έτος, με 270 έως 290 εκατομμύρια λίβρες που χρησιμοποιήθηκαν τότε, όπως και από το 2001.

Η μείωση της υπερβολικής εξάρτησης των καλλιεργητών από τα φυτοφάρμακα και της μεγάλης χρήσης χημικών ουσιών στην παγκόσμια προμήθεια τροφίμων είναι προσωπικής σημασίας για τους Wurden και Lee. Και οι δύο ιδρυτές και αρκετοί υπάλληλοι της 15μελούς ομάδας τους έχουν βιώσει σημαντικά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την έκθεση σε φυτοφάρμακα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News