Κόσμος Κυριακή 18/12/2022, 07:00
ΚΟΣΜΟΣ

E.E.: Συμφωνία ορόσημο για μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων

E.E.: Συμφωνία ορόσημο για μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων

Οι διαπραγματευτές των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του λεγόμενου Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ), ή με άλλα λόγια της αγοράς εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου – του βασικού εργαλείου πολιτικής στην Ευρώπη για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη -, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία μέσω Twitter.

«Η συμφωνία θα μας επιτρέψει να εκπληρώσουμε τους στόχους (της ΕΕ) για το κλίμα στους βασικούς τομείς της οικονομίας, ενώ θα εγγυηθούμε πως οι πιο ευάλωτοι πολίτες και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα προστατευτούν κατά τη μετάβαση», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τσεχίας, ο Μαριάν Γιουρέτσκα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η συμφωνία αυτή μένει πάντως να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Mε βάση τη συμφωνία, τα δικαιώματα εμπορίας ρύπων θα επεκταθούν στους τομείς θέρμανσης και οδικών μεταφορών, ενώ θα θα καλύπτουν και τη ναυτιλία. Επίσης, οι 27 χώρες μέλη θα επιταχύνουν τον ρυθμό κατά τον οποίο οι επιχειρήσεις, από παραγωγοί ενέργειας έως χαλυβουργίες θα υποχρεούνται να μειώσουν τους ρύπους. 

Οι βαθιές αυτές μεταρρυθμίσεις εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της περιοχής για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030 με απώτερο στόχο τους μηδενικούς ρύπους έως το 2050.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο νόμο κατά της κλιματικής αλλαγής στα χρονικά της Ευρώπης και ορισμένοι υποστηρίζουν και στον κόσμο. Έχουμε μία μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην χαμηλότερη δυνατή τιμή», ανέφερε ο Πήτερ Λίζ, επικεφαλής διαπραγματευτής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

CO2 Rising | Price paid to emit a ton of carbon dioxide hit a record high this year
 
 

Ήδη, η προσδοκία για πιο αυστηρούς κανονισμούς ήδη συνέβαλε στην εκτόξευση των τιμών εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων στο επίπεδο ρεκόρ των 99,22 ευρώ ανά μετρικό τόνο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Τα προθεσμιακά διοιξειδίου του άνθρακα που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ έκλεισαν στα 83,82 ευρώ την Παρασκευή, δέκα φορές υψηλότερα συγκριτικά με πέντε χρόνια πριν. 

Το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων επιβάλει ετησίως ολοένα και πιο χαμηλά όρια σε 12.000 εγκαταστάσεις που ελέγχονται από μονάδες μεταποίησης και εταιρείες κοινής ωφελείας και περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από αεροπορικές εταιρείες. Οι εταιρείες που εκλύουν μικρότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να πωλήσουν τις μη χρησιμοποιούμενες άδειες, έχοντας κίνητρο να επιταχύνουν τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία. 

Η μεταρρύθμιση αυτή, η μεγαλύτερη από τη σύσταση της εν λόγω αγοράς το 2005, θα ανεβάσει την περίοδο 2024-26 το ποσοστό μείωσης των εκπομπών στο 4,3% από το σημερινό 2,2%, με στόχο το 4,4% από το 2027 και εφεξής, σύμφωνα με τον Λίζ. 

Με βάση επίσης τη συμφωνία, το πρόγραμμα εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων για καύσιμα θέρμανσης και μεταφορών θα αρχίσει το 2027. Παράλληλα, το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα θα τεθεί σε ισχύ από το 2026 με συνολικό ενεργητικό 87 δισ.ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να προέρχεται από έσοδα από το νέο πρόγραμμα εμπορίας δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News