Κόσμος Πέμπτη 29/06/2023, 21:53
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο κατάργησε τις φυλετικές ποσοστώσεις στα πανεπιστήμια – Τι λέει το Χάρβαρντ

Η απόφαση είναι πιθανόν να θέσει σε κίνδυνο την εκπροσώπηση Μαύρων και Λατίνων φοιτητών στις πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο κατάργησε τις φυλετικές ποσοστώσεις στα πανεπιστήμια – Τι λέει το Χάρβαρντ

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την Πέμπτη ότι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ δεν μπορούν να λαμβάνουν υπόψιν την φυλετική καταγωγή των υποψηφίων, μια απόφαση ορόσημο που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο τα κολέγια εγγράφουν φοιτητές. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου πλειοψηφούν οι συντηρητικοί δικαστές, αποφάνθηκε 6-3 κατά των διαδικασιών εισαγωγής στο Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Το ανώτατο δικαστήριο τάχθηκε στο πλευρό της συντηρητικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Students for Fair Admissions, η οποία υποστήριξε ότι οι διαδικασίες εισαγωγής στα πανεπιστήμια κάνουν διακρίσεις κατά των λευκών και των Ασιατοαμερικανών αιτούντων.

Η απόφαση θα αναγκάσει τα κολέγια να αλλάξουν τα μακροχρόνια χαρακτηριστικά της διαδικασίας εισαγωγής και πιθανόν να θέσει σε κίνδυνο την εκπροσώπηση Μαύρων και Λατίνων φοιτητών στις πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα.

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι διαφωνεί έντονα με την απόφαση της Πέμπτης, η οποία συντάχθηκε από τον αρχιδικαστή Τζον Ρόμπερτς, και κάλεσε τα κολέγια να μην εγκαταλείψουν τη δέσμευσή τους στην διαφορετικότητα.

Το Αffirmative Αction ήταν ένα από τα πολλά προγράμματα που ακολούθησαν τον νόμο περί πολιτικών δικαιωμάτων Civil Rights Act του 1964 ο οποίος διασφάλισε ίσα δικαιώματα για όλους τους Αμερικανούς και απαγόρευσε τον φυλετικό διαχωρισμό.

Χάρβαρντ: Θα συμμορφωθούμε, αλλά με τρόπο που θα διατηρήσει τις αξίες μας

Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ακύρωσε τα προγράμματα εισδοχής φοιτητών του με φυλετικά κριτήρια, με τρόπο που θα διατηρήσει τις αξίες του σχετικά με την ποικιλομορφία και τις ευκαιρίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, αξιοποιώντας το ταλέντο και την τεχνογνωσία της κοινότητας του Χάρβαρντ, θα καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα διατηρήσουμε, σύμφωνα με το νέο προηγούμενο του Δικαστηρίου, τις βασικές αξίες μας» ανέφερε.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που αφορούσε το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα στις πολιτικές Αffirmative Αction που συχνά χρησιμοποιούνται για την αύξηση του αριθμού των μαύρων, των ισπανόφωνων και άλλων υποεκπροσωπούμενων μειονοτικών ομάδων στα πανεπιστήμια.

Τα ανώτατα στελέχη εξέδωσαν μια επιστολή προς την κοινότητα του Χάρβαρντ που ήταν ουσιαστικά μια επίπληξη προς το Ανώτατο Δικαστήριο.

Επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευση του Χάρβαρντ για την ποικιλομορφία και τη συζήτηση που προωθείται ως απαραίτητη για την ακαδημαϊκή αριστεία.

Το Χάρβαρντ εκτιμά ένα φοιτητικό σώμα που αντικατοπτρίζει διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης κοινωνίας, ανέφερε η επιστολή, και πιστεύει ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ένας τόπος ευκαιριών, «ένας τόπος του οποίου οι πόρτες παραμένουν ανοιχτές σε εκείνους για τους οποίους ήταν επί μακρόν κλειστές».

Με πληροφορίες από kathimerini και Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News