Κόσμος Πέμπτη 29/06/2023, 21:25
ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Η Google αφαιρεί συνδέσμους ειδήσεων εξαιτίας νόμου που ζητά να πληρώνονται οι εκδότες

Καναδάς: Η Google αφαιρεί συνδέσμους ειδήσεων εξαιτίας νόμου που ζητά να πληρώνονται οι εκδότες

Η Google θα αφαιρέσει τους συνδέσμους προς ειδήσεις από καναδικά ΜΜΕ στα αποτελέσματα αναζήτησης και άλλα προϊόντα στον Καναδά όταν τεθεί σε ισχύ ένας νόμος που απαιτεί από τους γίγαντες του διαδικτύου να πληρώνουν τους εκδότες ειδήσεων, δήλωσε την Πέμπτη η εταιρεία που ανήκει στην Alphabet.

Η Google συντάσσεται με την ιδιοκτήτρια του Facebook, Meta Platforms Inc και ανακοινώνουν το τέλος της πρόσβασης στις ειδήσεις για τους Καναδούς χρήστες των πλατφορμών τους μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου C-18, ή αλλιώς του νόμου για τις διαδικτυακές ειδήσεις, την περασμένη εβδομάδα. Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες.

Ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Pablo Rodriguez, ο οποίος εισήγαγε το νομοσχέδιο πέρυσι, δήλωσε ότι οι πλατφόρμες δεν έχουν καμία άμεση υποχρέωση βάσει του νόμου και ότι η κυβέρνηση ήταν ανοιχτή στο να διαβουλευτεί μαζί τους σχετικά με τη διαδικασία ρύθμισης και εφαρμογής του.

Ο κλάδος των μέσων ενημέρωσης του Καναδά έχει ζητήσει αυστηρότερη ρύθμιση της χρήσης των ειδήσεων από τεχνολογικές εταιρείες με στόχο να αποτρέψει την απώλεια εσόδων των καναδικών ΜΜΕ από την αγορά διαδικτυακής διαφήμισης.

«Ενημερώσαμε τώρα την κυβέρνηση ότι όταν ο νόμος τεθεί σε ισχύ, δυστυχώς θα πρέπει να αφαιρέσουμε τους συνδέσμους προς τις καναδικές ειδήσεις από τα προϊόντα μας Search, News και Discover στον Καναδά», ανέφερε η Google.

«Δεν παίρνουμε αυτή την απόφαση ή τις επιπτώσεις της ελαφρά τη καρδία και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς και διαφανείς με τους καναδικούς εκδότες και τους χρήστες μας όσο το δυνατόν νωρίτερα», ανέφερε.

Ο νόμος περιγράφει κανόνες που θα αναγκάσουν πλατφόρμες όπως το Facebook και η Google να διαπραγματεύονται εμπορικές συμφωνίες και να πληρώνουν τους εκδότες ειδήσεων για το περιεχόμενό τους, ένα βήμα παρόμοιο με έναν πρωτοποριακό νόμο που ψηφίστηκε στην Αυστραλία το 2021.

Οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν δηλώσει ότι οι προτάσεις δεν είναι βιώσιμες για τις επιχειρήσεις τους. Η Google έχει υποστηρίξει ότι ο νόμος του Καναδά είναι ευρύτερος από εκείνους της Αυστραλίας και της Ευρώπης, λέγοντας ότι βάζει μια τιμή στους συνδέσμους ειδησεογραφικών ιστοριών που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης και μπορεί να εφαρμοστεί στα μέσα που δεν παράγουν ειδήσεις.

Η εταιρεία είχε προτείνει να αναθεωρηθεί το νομοσχέδιο ώστε να αποτελεί βάση για την πληρωμή η προβολή ειδησεογραφικού περιεχομένου και όχι συνδέσμων και να διευκρινιστεί ότι μόνο οι επιχειρήσεις που παράγουν ειδήσεις και τηρούν δημοσιογραφικά πρότυπα είναι επιλέξιμες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News