Κόσμος Τρίτη 20/06/2023, 22:34
ΚΟΣΜΟΣ

Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Υποψήφια για επικεφαλής της ΕΤΕπ

Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Υποψήφια για επικεφαλής της ΕΤΕπ

Η κυβέρνηση της Δανίας πρότεινε την Επίτροπο Ανταγωνισμού και Ψηφιακών Ρυθμίσεων της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ ως υποψήφια για τη διοίκηση της ΕΤΕπ. 

Η Βεστάγκερ, μια από τις υψηλότερες αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φημολογείται εδώ και καιρό ότι είναι υποψήφια και η υποψηφιότητά της πρόκειται να δώσει ώθηση σε μια κούρσα που περιλαμβάνει πολλά ονόματα υψηλού προφίλ για να αντικαταστήσει τον Βέρνερ Χόγιερ, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο.

«Είμαι ικανοποιημένη που η κυβέρνηση της Δανίας πρότεινε το όνομά μου για να εξεταστεί ως πιθανός υποψήφιος για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων», δήλωσε η Βεστάγκερ. «Επιβεβαιώνω τη διαθεσιμότητά μου για την αξιολόγηση, εν αναμονή της διαδικασίας και των επόμενων βημάτων της τράπεζας».

Πρώην υπουργός Οικονομίας και Εσωτερικών στη Δανία, η Βεστάγκερ βρίσκεται στο τιμόνι της πολιτικής ανταγωνισμού της Ε.Ε. για σχεδόν μια δεκαετία και έχει επιβάλει πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομίλους υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Apple και Amazon. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Βεστάγκερ απείλησε να διαλύσει την Google εάν συνεχίσει να καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της στη δική της αγορά διαφημίσεων.

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της, Kim Jørgensen, παραιτήθηκε πέρυσι από την επιτροπή για να αναλάβει θέση στην ΕΤΕπ με έδρα το Λουξεμβούργο. Σήμερα είναι γενικός διευθυντής και εκπρόσωπος της ΕΤΕπ στα θεσμικά όργανα της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο ρόλος του προέδρου της ΕΤΕπ θα είναι ολοένα και πιο σημαντικός καθώς οι πολυμερείς τράπεζες καλούνται να χρηματοδοτούν σε τακτά χρονικά διαστήματα έργα υποδομής και ανάπτυξης που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση.

Η τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος πολυμερής δανειστής στον κόσμο, με ισολογισμό περίπου 550 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει μια πλήρη αναθεώρηση του προσωπικού μετά τις εκλογές της Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2024. Οι κορυφαίες θέσεις εργασίας της Ε.Ε. υπόκεινται συνήθως σε εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών, με πολλές να πηγαίνουν στις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ – Γερμανία και Γαλλία.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αρνήθηκε να σχολιάσει την υποψηφιότητα της Βεστάγκερ, λέγοντας ότι ο διορισμός του επόμενου προέδρου ήταν θέμα των μετόχων της τράπεζας, των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Ντανιέλε Φράνκο θεωρείται μέχρι στιγμής κύριος υποψήφιος για τη θέση, αφού είχε προταθεί από την Ιταλία νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο είπε ότι η Μαδρίτη θα παρουσιάσει το δικό της υποψήφιο σε εύθετο χρόνο.

 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News