Κόσμος Σάββατο 27/08/2022, 22:46
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ θα ορίσουν πρεσβευτή για την Αρκτική

Οι ΗΠΑ θα ορίσουν πρεσβευτή για την Αρκτική

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ορίσουν έναν γενικό πρεσβευτή για την Αρκτική, αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη στρατηγική και εμπορική σημασία της περιοχής καθώς το λιώσιμο των πάγων ανοίγει νέους θαλάσσιους δρόμους και τεράστιους πόρους πετρελαίου και ορυκτών.

Η Ρωσία άνοιξε ξανά εκατοντάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της σοβιετικής εποχής στην περιοχή, δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μια ημέρα μετά την επίσκεψη στην Αρκτική, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνατότητες εκεί αποτελούν στρατηγική πρόκληση για τη συμμαχία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», έχει εντείνει τις ανησυχίες της Δύσης για τις ρωσικές φιλοδοξίες σε όλο τον κόσμο.

Η Κίνα, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως κράτος «σχεδόν στην Αρκτική», έχει επίσης φιλοδοξίες στην περιοχή και έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να οικοδομήσει έναν «Πολικό Δρόμο του Μεταξιού». Η Κίνα έχει στραμμένο το βλέμμα της στους ορυκτούς πόρους και τις νέες ναυτιλιακές διαδρομές, καθώς οι πάγοι υποχωρούν με την άνοδο της θερμοκρασίας.

Σε δήλωσή του την Παρασκευή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να αναδείξει τη σημασία της περιοχής εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ διορίζοντας έναν γενικό πρεσβευτή για την περιοχή της Αρκτικής, που υπόκειται στην έγκριση της Γερουσίας.

Δεν ανέφερε ποιος θα προταθεί.

«Μια περιοχή της Αρκτικής που είναι ειρηνική, σταθερή, ευημερούσα και συνεργάσιμη είναι κρίσιμης στρατηγικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε το υπουργείο.

«Ως ένα από τα οκτώ κράτη της Αρκτικής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί εδώ και καιρό να προστατεύουν την εθνική μας ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και των επενδύσεων και την προώθηση της συνεργασίας με αρκτικά κράτη, συμμάχους και εταίρους». είπε.

Τα οκτώ κράτη της Αρκτικής είναι ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Στόλτενμπεργκ: Οι δυνατότητες της Ρωσίας στην Αρκτική είναι στρατηγική πρόκληση για το ΝΑΤΟ

ΗΠΑ: Επιστολή βουλευτών για την απόκτηση S-400 από την Τουρκία

Πώς έγινε η Ευρώπη το επίκεντρο του καύσωνα;

Ο κυριολεκτικά «Ψυχρός Πόλεμος» για τον έλεγχο του Αρκτικού Κύκλου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News