Κόσμος Τρίτη 14/03/2023, 21:50
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν λέει ότι οι εκρήξεις στους Nord Stream πραγματοποιήθηκαν σε «κρατικό επίπεδο»

Ο Πούτιν λέει ότι οι εκρήξεις στους Nord Stream πραγματοποιήθηκαν σε «κρατικό επίπεδο»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι οι περσινές εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream πραγματοποιήθηκαν σε «κρατικό επίπεδο», απορρίπτοντας την ιδέα ότι μια αυτόνομη φιλοουκρανική ομάδα ήταν υπεύθυνη ως «πλήρη ανοησία».

Οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα επλήγησαν από μια σειρά ανεξήγητων εκρήξεων τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε μια πράξη «διεθνούς τρομοκρατίας», όπως την αποκάλεσε η Μόσχα.

Η Δανία, η Γερμανία και η Σουηδία διεξήγαγαν τις δικές τους έρευνες για τις εκρήξεις, αλλά η Μόσχα λέει ότι δεν έχει ενημερωθεί για την έρευνα.

«Ζητήσαμε από τις αρχές της Δανίας… να συνεργαστούμε ή να σχηματίσουμε μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων, ειδικών», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1.

«Η απάντηση, όπως είπα, ήταν ασαφής. Με απλά λόγια, καμία απάντηση. Είπαν ότι πρέπει να περιμένουμε».

Οι Σουηδοί και άλλοι Ευρωπαίοι ερευνητές λένε ότι οι επιθέσεις έγιναν σκόπιμα, αλλά δεν έχουν πει ποιος πιστεύουν ότι ήταν υπεύθυνος. Η Μόσχα, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, θεωρεί τις εκρήξεις «δάκτυλο της Δύσης».

Σχολιάζοντας μια αναφορά ότι οι εκρήξεις οφείλονται στη δράση μίας φιλοουκρανικής οργάνωσης, ο Πούτιν είπε ότι αυτό είναι «πλήρης ανοησία».

«Πρέπει πάντα να αναζητά κανείς αυτούς που έχουν κάποιο συμφέρον. Και ποιος έχει το μεγαλύτερο συμφέρον; Θεωρητικά, φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Πούτιν. «Μια έκρηξη αυτού του είδους, αυτής της ισχύος και σε αυτό το βάθος μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από ειδικούς και μπορεί να υποστηριχθεί από την πλήρη ισχύ ενός κράτους, το οποίο διαθέτει συγκεκριμένη τεχνολογία», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη στις εκρήξεις του Nord Stream. Ο Λευκός Οίκος απέρριψε τον Φεβρουάριο μια ανάρτηση σε ιστολόγιο ενός Αμερικανού ερευνητή δημοσιογράφου που ισχυριζόταν ότι η Ουάσινγκτον βρισκόταν πίσω από τις εκρήξεις ως «εντελώς ψευδή και πλήρη μυθοπλασία».

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι ένα πλοίο που ναύλωσε η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom βρήκε ένα αντικείμενο που έμοιαζε με κεραία σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τα σημεία των εκρήξεων.

«Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια κεραία για τη λήψη ενός σήματος για την πυροδότηση ενός εκρηκτικού μηχανισμού», δήλωσε ο Πούτιν.

Μια επιστολή που είδε το Reuters την Τρίτη έδειξε ότι η Δανία εξέταζε κατά πόσον ένα «αντικείμενο», όπως το χαρακτήρισε, το οποίο βρέθηκε κοντά στον μοναδικό άθικτο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream που έχει απομείνει κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλεια ή το περιβάλλον.

Δεν ήταν σαφές σε ποιο αντικείμενο αναφερόταν η Δανία.

«Δεδομένης της θέσης του αντικειμένου οι αρμόδιες αρχές αξιολογούν επί του παρόντος την ασφάλεια και τα περιβαλλοντικά ζητήματα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας στην επιστολή που απεστάλη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω της πρεσβείας του στην Κοπεγχάγη.

Την Τρίτη, το υπουργείο ανέφερε σε απάντηση μέσω email σε ερώτημα του Reuters ότι η αξιολόγηση των αρμόδιων αρχών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αντικείμενο «δεν αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια και ούτε υπάρχει άμεση απειλή για τη θαλάσσια κυκλοφορία ή τους ανθρώπους στην περιοχή».

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News