Κόσμος Τρίτη 20/06/2023, 14:50
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Εκτόξευση στην κατάψυξη ωαρίων από νέες γυναίκες- Ακόμη και στις παντρεμένες 

Βρετανία: Εκτόξευση στην κατάψυξη ωαρίων από νέες γυναίκες- Ακόμη και στις παντρεμένες 

Όταν η Sareena Sharma ήταν 27 ετών ήρθε αντιμέτωπη με τη δύσκολη πραγματικότητα. Μια εξέταση αίματος έδειξε ότι είχε χαμηλά επίπεδα ορισμένων ορμονών για την ηλικία της, πράγμα που σήμαινε ότι πιθανότατα θα μπει στην εμμηνόπαυση νωρίς, στα τέλη της δεκαετίας των 30.

Η Sharma ήταν ανύπαντρη, αλλά ήθελε απεγνωσμένα μια οικογένεια. Έτσι αποφάσισε να αναλάβει δράση και να παγώσει τα ωάρια της. Μετά από δύο γύρους ενέσεων ορμονών και επεμβάσεων, έχει τώρα 12 κατεψυγμένα ωάρια.

«Κάθε φορά που βλέπω ένα μωρό θέλω να μείνω έγκυος, αλλά όχι τώρα», είπε η Sharma στο Bloomberg. «Θέλω η καριέρα μου και τα οικονομικά μου να είναι λίγο πιο σταθερά».

Η Sharma συγκαταλέγεται στον αυξανόμενο αριθμό των Βρετανών γυναικών που παίρνουν το θέμα της γονιμότητας στα χέρια τους. Οι κύκλοι κατάψυξης ωαρίων αυξήθηκαν από 2.576 το 2019 σε 4.215 το 2021, σημειώνοντας άνοδο 64%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA), μια ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι κλινικές γονιμότητας παρατηρούν την αυξημένη δραστηριότητα. Η Evewell, η οποία έχει δύο τοποθεσίες, στο κεντρικό και το δυτικό Λονδίνο, πραγματοποίησε 45 συλλογές ωαρίων κατά τη διάρκεια του 2020. Μέχρι το τέλος Απριλίου του τρέχοντος έτους είχαν ήδη κάνει 225. Η Circle Health Group δήλωσε ότι η επιχείρηση κατάψυξης ωαρίων τριπλασιάστηκε τους τελευταίους 18 μήνες. Η Harley Street Fertility Clinic είπε ότι έκανε τόση κατάψυξη ωαρίων πέρυσι, όση είχε κάνει τα πέντε προηγούμενα χρόνια μαζί.

Επιπλέον, ένα πολύ ευρύτερο τμήμα γυναικών παγώνουν τα ωάρια τους. Εκτός του οι γυναίκες που προχωρούν τη διαδικασία είναι νεότερες από ποτέ, δεν είναι και πάντα ελεύθερες, καθώς όλο και περισσότερα ζευγάρια βάζουν σε παύση τη μητρότητα λόγω των οικονομικών τους. 

Η μέση ηλικία στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε στα 34 έτη, ανέφερε η HFEA. Ενώ οι ηλικιακές κατηγορίες 18-34 και 35-37 έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε αριθμό, υπήρξαν «πολύ μικρότερες» αυξήσεις στις ηλικίες πέρα ​​από αυτό, δήλωσε η Clare Ettinghausen, διευθύντρια στρατηγικής και εταιρικών υποθέσεων της HFEA.

Η αύξηση μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τις νέες επιλογές πληρωμής. Το τυπικό κόστος των περίπου 4.000 λιρών ανά γύρο κατάψυξης οδήγησε ορισμένες γυναίκες να αναβάλουν τη διαδικασία μέχρι να εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ορισμένες κλινικές έχουν εισαγάγει προγράμματα πίστωσης που επιτρέπουν στις γυναίκες να κατανέμουν τις πληρωμές σε διάστημα ενός έτους ή περισσότερο, με επιτόκιο 0%.

Οι κλινικές διαφέρουν ευρέως ως προς το πόσα ωάρια συμβουλεύουν τις γυναίκες να καταψύξουν για να αυξήσουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν ένα υγιές μωρό – από μόλις έξι έως τα 30 της κλινικής του.

Ως εκ τούτου, συνιστάται στις γυναίκες να μην βασίζονται 100% στην κατάψυξη ωαρίων, αλλά να την βλέπουν ως εναλλακτική λύση.
Η Sharma θα επιστρέψει για δεύτερο γύρο κατάψυξης φέτος, με την ελπίδα ότι θα προσθέσει άλλα λίγα ωάρια στα σημερινά 12 που έχει.

«Οι γιατροί είπαν ότι μάλλον θα χρειαστώ μόνο έναν ακόμη γύρο», είπε. «Θέλω ακόμα ιδανικά να ερωτευτώ, να παντρευτώ και να κάνω μωρά, αλλά είμαι επίσης πολύ ρεαλίστρια».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πεκίνο: Πληρώνει υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τη λύση του δημογραφικού 

«Κλειδί» στη λύση του δημογραφικού, η αλλαγή στις πολιτικές των χώρων εργασίας 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News