Κόσμος Κυριακή 11/06/2023, 15:00
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στην κορυφή της Ευρώπης η Μάντσεστερ Σίτι

Στην κορυφή της Ευρώπης η Μάντσεστερ Σίτι

Το αγγλικό ποδόσφαιρο σήμερα έχει την τιμητική του. Το τρόπαιο του ευρωπαϊκού τελικού του Champions League ήρθε στα χέρια της Αγγλίας και η Μάντσεστερ Σίτι απολαμβάνει τη θέση της στην κορυφή της Ευρώπης. Είναι το πρώτο Champions League το οποίο κατακτά χάρη στο γκολ του Ισπανού αμυντικού μέσου Ρόδρι στο 68’. Έτσι η ιταλική ομάδα της Ίντερ Μιλάν ηττήθηκε με 1-0.

Ο τελικός πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Ataturk Stadium της Κωνσταντινούπολης, χωρητικότητας 75.000 θέσεων. Εντός του γηπέδου βρίσκονταν σχεδόν 20.000 φίλοι της Μάντσεστερ Σίτι που έκαναν το ταξίδι, με εισιτήρια που κυμαίνονταν από 60 έως 600 λίρες.

Έκπληξη προκάλεσε η παρουσία του ιδιοκτήτη της ομάδας, Σεΐχη Μανσούρ, ο οποίος είχε να παρακολουθήσει από κοντά αγώνα 13 ολόκληρα χρόνια. Λίγο πιο δίπλα, στην εξέδρα των επισήμων, βρισκόταν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως οικοδεσπότης του τελικού της διοργάνωσης αλλά και ως γνωστός λάτρης του ποδοσφαίρου καθώς στα νιάτα του ήταν ημιεπαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Από χθες και μέχρι σήμερα, σχολιάζεται ότι ο αγώνας και η εμφάνιση της Σίτι δεν ήταν τα αναμενόμενα, με την Ίντερ να παρουσιάζεται ως πιο καλά οργανωμένη. Όπως και να έχει το τρόπαιο ήρθε στα χέρια της αλλά και στου προπονητή της Πεπ Γκουαρδιόλα, επισφραγίζοντας μια χρονιά-ορόσημο για τον ίδιο και την ομάδα.

Χρονιά επιτυχιών στη σκιά κατηγοριών

Δεν ήταν πάντως απλά μια νίκη για την ομάδα του Μάντσεστερ. Όπως γράφουν όλα τα βρετανικά μέσα σήμερα, κατάφερε να κάνει το «treble», δηλαδή μέσα σε μία χρονιά να κατακτήσει το αγγλικό πρωτάθλημα, το κύπελλο Αγγλίας και την κορυφή της Ευρώπης. Είναι η δεύτερη αγγλική ομάδα που το καταφέρνει καθώς πρώτη είναι η άσπονδη αντίπαλός της, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Παράλληλα, ο Καταλανός Γκουαρντιόλα γίνεται ο πρώτος προπονητής ο οποίος καταφέρνει να κάνει «treble» με δύο διαφορετικές ομάδες (Μάντσεστερ Σίτι και Μπαρτσελόνα).

Τα βρετανικά ρεπορτάζ, σήμερα, όμως δεν ξεχνούν να αναφερθούν και στα «μπλεξίματα» της ομάδας. Όπως είναι γνωστό, η Μάντσεστερ Σίτι βαραίνετε από τις κατηγορίες της διοργανώτριας αρχής του αγγλικού πρωταθλήματος  για 115 παραβιάσεις του «financial fair play». Συγκεκριμένα, η έρευνα διήρκεσε τέσσερα χρόνια και εξέτασε τα οικονομικά της ομάδας από το 2009 έως το 2018. Ουσιαστικά, την πρώτη δεκαετία που η ιδιοκτησία βρίσκεται στα χέρια του Σεΐχη.

Στο μεταξύ χιλιάδες φανατικοί υποστηρικτές της Μάντσεστερ Σίτι κατέκλυσαν χθες σημεία της πόλης για να γιορτάσουν τη μεγάλη νίκη της ομάδας τους. Μοναδικό μελανό σημείο των πανηγυρισμών ήταν ότι κάποιοι φίλαθλοι που έσπασαν αυτοκίνητο της αστυνομίας με αποτέλεσμα να υπάρξει μια σύλληψη.

Οι εορτασμοί φυσικά συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με την μεγάλη φιέστα της ομάδας να κορυφώνεται αύριο, όταν το λεωφορείο των παικτών και του τεχνικού επιτελείου θα καταφθάσει στην πόλη του Μάντσεστερ με τα 3 κύπελλα σε περίοπτη θέση.

 

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News