Κόσμος Σάββατο 4/02/2023, 18:43
ΚΟΣΜΟΣ

Η απειλή για τους Ολυμπιακούς του 2024: Οι χώρες που ετοιμάζουν μποϊκοτάζ

Η απειλή για τους Ολυμπιακούς του 2024: Οι χώρες που ετοιμάζουν μποϊκοτάζ

Ομάδα έως και 40 χωρών θα μπορούσε να σχηματιστεί για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, με αποτέλεσμα να καταστεί άσκοπη ολόκληρη η διοργάνωση, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Αθλητισμού και Τουρισμού της Πολωνίας Καμίλ Μπόρτνιτσουκ.

Πριν τη δήλωση αυτή, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία είχαν απορρίψει το σχέδιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), με το οποίο πρότεινε τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους επόμενους Αγώνες. Αντίστοιχα και η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει ότι θα μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς εάν πράγματι συμμετάσχουν οι αθλητές. Από την πλευρά της η ΔΟΕ υποστήριξε μέσα στην εβδομάδα ότι ένα τέτοιου είδους μπλοκο θα οδηγήσει μόνο σε τιμωρία των αθλητών.

Ο Μπόρτνιτσουκ δήλωσε πως θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργηθεί ομάδα 40 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά, η οποία θα μπλοκάρει το σχέδιο της ΔΟΕ πριν από την επόμενη συνάντηση στις 10 Φεβρουαρίου. Ο ίδιος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αν τους μποϊκοτάρουμε, η ομάδα στην οποία θα συμμετάσχουμε θα είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να καταστήσει τη διοργάνωση άσκοπη».

Το σχέδιο της ΔΟΕ

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ διερευνάται το σενάριο συμμετοχής Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών υπό ουδέτερη σημαία. «Σανένας αθλητής δεν πρέπει να εμποδίζεται να αγωνιστεί μόνο και μόνο λόγω του διαβατηρίου του», σημείωσε η Επιτροπή.

Οι δηλώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις, με την κυβέρνηση της Βρετανίας να υποστηρίζει ότι το σχέδιο είναι πολύ μακριά από «την πραγματικότητα του πολέμου». Ο υπουργός Αθλητισμού της Ουκρανίας Βαντίμ Γουτσάιτ υποστήριξε ότι οι αθλητικοί φορείς της χώρας πρέπει να «ενισχύσουν την επικοινωνία» με τις διεθνείς ομοσπονδίες, ώστε να επικρατήσει η απαγόρευση σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, η οποία επιβλήθηκε από την εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ δήλωσε έκτοτε ότι η απόφαση αυτή αποτελούσε «προστατευτικό» μέσο των αθλητών, ενώ τώρα επιμένει ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις εις βάρος τους.

Πριν από μερικές ημέρες, οι υπουργοί αθλητισμού της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Πολωνίας δήλωσαν ότι «κάθε προσπάθεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να επαναφέρει Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν, ακόμη και υπό ουδέτερη σημαία, θα πρέπει να απορριφθεί».

Επίσης, συμπλήρωσαν: «Οι προσπάθειες επιστροφής Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε διεθνείς αθλητικούς αγώνες υπό το πέπλο της ουδετερότητας νομιμοποιούν τις πολιτικές αποφάσεις και την ευρεία προπαγάνδα αυτών των χωρών».

Ζήτησαν έτσι από «όλους τους διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς και ομοσπονδίες» να απομακρύνουν Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές από διεθνείς αγώνες μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.

Οι ΗΠΑ πρότειναν την αναστολή των διοικητικών στελεχών στις αθλητικές επιτροπές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, αλλά και τη διακοπή της μετάδοσης των διοργανώσεων και στις δύο χώρες. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζον-Πιερ προσέθεσε ότι εάν επιτραπεί στους αθλητές να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα πρέπει να είναι ως ουδέτεροι αθλητές και «θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι δεν εκπροσωπούν τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία».

Τιμωρία των αθλητών

Η ΔΟΕ επανέλαβε ότι δεν έχει γίνει ακόμη καμία συζήτηση για την επιστροφή των αθλητών αυτών στους αγώνες και προειδοποίησε για τις συνέπειες ενός μποϊκοτάζ.

«Η απειλή για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο εξετάζει επί του παρόντος η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Ουκρανίας, έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπιακού κινήματος και τις αρχές που πρεσβεύει», σημειώνει η ΔΟΕ.

«Το μποϊκοτάζ αποτελεί παραβίαση του Ολυμπιακού Χάρτη, ο οποίος υποχρεώνει όλες τις εθνικές ολυμπιακές επιτροπές να “συμμετέχουν στους Αγώνες της Ολυμπιάδας στέλνοντας αθλητές”. Όπως έχει δείξει η ιστορία, τα προηγούμενα μποϊκοτάζ δεν πέτυχαν τους πολιτικούς τους στόχους και μόνο οδήγησαν στην τιμωρία των αθλητών», καταλήγει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Με άνδρες η καλλιτεχνική κολύμβηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

50 χρόνια από τους Ολυμπιακούς και τη «Σφαγή του Μονάχου»

Η πόλη στον Αρκτικό Κύκλο που ήθελε να φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News