Green Economy Τετάρτη 4/05/2022, 08:40
GREEN ECONOMY

Η πόλη στον Αρκτικό Κύκλο που ήθελε να φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Η πόλη στον Αρκτικό Κύκλο που ήθελε να φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Τον Ιανουάριο του 2021, η μικρή πόλη Salla της Φινλανδίας υπέβαλε αίτημα για διεκδίκηση της φιλοξενίας των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2032, μαζί με μεγάλες πόλεις όπως η Μαδρίτη, η Τζακάρτα, η Κωνσταντινούπολη και η Ντόχα. Η φιλνανδική πόλη διαφέρει σε πολλά επίπεδα από τις υπόλοιπες, αλλά ίσως η πιο εμφανής διαφορά είναι η μέση θερμοκρασία της κάθε χρόνο που φτάνει περίπου τους 0 βαθμούς Κελσίου.

Δεδομένης της γεωγραφικής της τοποθεσίας, η πόλη βρισκόταν ήδη σε μειονεκτική θέση έναντι των άλλων για την διεκδίκηση των θερινών Ολυμπιακών. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, η Salla, η οποία βρίσκεται στην περιοχή της Λαπωνίας, θεώρησε ότι μέχρι το 2032 θα μπορεί να φιλοξενήσει τους Αγώνες.

«Ζεστή καρδιά την έχουμε. Ζεστή τοποθεσία, προσεχώς», είναι το μήνυμα που φαίνεται στην καμπάνια της για την διεκδίκηση των Αγώνων. Στο βίντεο της καμπάνιας εμφανίζεται επίσης ο δήμαρχος της Salla, ο οποίος πήγε στα κεντρικά γραφεία της Ολυμπιακής Επιτροπής στην Ελβετία για να παραδώσει προσωπικά το επίσημο αίτημα.

Ιδίως μετά την στήριξη από την οργάνωση Fridays For Future της ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ, το αίτημα της Salla προσείλκυσε προσοχή. Μάλιστα η καμπάνια διοχετεύθηκε στο κοινό κατά τη διάρκεια των Αγώνων στο Τόκιο, ώστε να τραβήξει όσο το δυνατόν περισσότερα βλέμματα και να ωθήσει την λήψη αποφάσεων κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Ανησυχούμε για την κλιματική αλλαγή και όσο ζούμε εδώ στον Αρκτικό Κύκλο, την βιώνουμε νωρίτερα από πολλούς άλλους», δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης, Erkki Parkkinen. «Δεν θέλουμε να είμαστε το καλύτερο μέρος που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2032, διότι αυτό θα σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες δεν θα έχουν σταματήσει να ανεβαίνουν. Οι αξίες των θερινών Αγώνων είναι να ενώσουν ανθρώπους και έθνη. Χρειαζόμαστε αυτή την ίδια οπτική για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή», προσθέτει ο ίδιος.

Τελικά, για την φιλοξενία των Αγώνων του 2032 επιλέχθηκε το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας. Παρότι δεν εγκρίθηκε το αίτημά της, η Salla συγκέντρωσε τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια αντιδράσεις στα media, αλλά και 157 εκατ. δολάρια μέσω διαφημίσεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Fast Company

Διαβάστε επίσης:

Πεκίνο: Οι φθηνότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες της τελευταίας 20ετίας – Ή μήπως όχι;

Τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων: Τι δουλειά έχει η Τουρκία μετά την Ελλάδα;

Μήπως βιώνουμε τον θάνατο των Ολυμπιακών Αγώνων;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News