Κόσμος Πέμπτη 7/04/2022, 19:31
ΚΟΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκε η 4η συνεδρίαση Επ. Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων

Κατά τη διάρκεια της 4ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θεμάτων η στενότερη συνεργασία των κρατών στην ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και ο καθορισμός του προγράμματος παρακολούθησης της Σύμβασης.

Ολοκληρώθηκε η 4η συνεδρίαση Επ. Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων

 

Υπό την Προεδρία του γγΑ και Προέδρου της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. Γιώργου Μαυρωτά ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Στρασβούργο οι εργασίες της 4ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Bjorn Berge κήρυξε την έναρξη της Συνεδρίασης και επιβεβαίωσε κατά την ομιλία του την υψηλή θέση που κατέχει ο αθλητισμός στην ατζέντα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ εξέφρασε το προσωπικό του ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς στον αθλητισμό.

Κατά τη διάρκεια της 4ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θεμάτων η στενότερη συνεργασία των κρατών στην ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και ο καθορισμός του προγράμματος παρακολούθησης της Σύμβασης. Στη συνεδρίαση συμμετείχε για πρώτη φορά το Δίκτυο των Εθνικών Πλατφορμών (Group of Copenhagen), ως επίσημο συμβουλευτικό όργανο της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin, παρουσιάζοντας και το σχετικό σχέδιο δράσης συνεργασίας των Eθνικών Πλατφορμών. Μάλιστα, ο Γάλλος Πρόεδρος του Δικτύου Corentin Segalen ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στη Γαλλία αποφάσισε στις 6 Απριλίου να ξεκινήσει τη νομοθετική διαδικασία κύρωσης της Σύμβασης Macolin, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διεύρυνση της Σύμβασης και την ευρύτερη αξιοποίηση των προβλέψεων ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η FIFA και η UEFA παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα αντιμετώπισης των περιστατικών χειραγώγησης στον αθλητισμό και επιβεβαίωσαν την στενή συνεργασία με την Επιτροπή Παρακολούθησης και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ η INTERPOL, εκτός από τις τελευταίες εξελίξεις, αναφέρθηκε και στα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα εκπονήσει στο άμεσο μέλλον.

Να σημειωθεί η ιδιαίτερη παρουσία και η συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία της Natalia Radchuk,εκπροσώπου της Ουκρανίας, η οποία δέχθηκε την αλληλεγγύη και τις ευχές όλων για τη δοκιμασία που περνάει η χώρα της.

Κατά τη λήξη της Συνεδρίασης, ο γγΑ και Πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ Γιώργος Μαυρωτάς, ως προεδρεύων στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin δήλωσε τα εξής:

«Η 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin ήταν πολύ καρποφόρα, καθώς οι λειτουργίες της Επιτροπής αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά, σε όλους τους τομείς. Επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία με φορείς του αθλητικού κινήματος όπως η ΔΟΕ, η FIFA και η UEFA αλλά και με φορείς που καλούνται να εφαρμόσουν τη σχετική νομοθεσία ενάντια στη χειραγώγηση, όπως η ΙΝΤΕRPOL. Τα καλά νέα είναι επίσης ότι η Γαλλία ξεκινάει τη διαδικασία κύρωσης της Σύμβασης Macolin, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω διεύρυνση και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης στον αθλητισμό».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ένα μήνυμα ειρήνης από το Πεκίνο

Η Κίνα ήξερε: Ζήτησε από τη Ρωσία να μην επιτεθεί πριν τελειώσουν οι Ολυμπιακοί

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News