Κόσμος Πέμπτη 8/06/2023, 22:11
ΚΟΣΜΟΣ

Biden και Sunak συμφωνούν να ξεκινήσουν συνομιλίες για το Σύμφωνο για τα κρίσιμα ορυκτά

Biden και Sunak συμφωνούν να ξεκινήσουν συνομιλίες για το Σύμφωνο για τα κρίσιμα ορυκτά

Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αντιμετωπιστούν, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden.

«Δεν νομίζω ότι ποτέ στην ιστορία της ανθρώπινης προσπάθειας υπήρξε τόσο θεμελιώδης δυνητική τεχνολογική αλλαγή όσο παρουσιάζεται από την τεχνητή νοημοσύνη. Είναι συγκλονιστική», είπε ο Biden στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak.

Η συνάντηση των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και αναφέρθηκαν σε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης και της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και των κοινών οικονομικών συμφερόντων και συμφερόντων ασφαλείας, μεταξύ άλλων στην Ασία.

Η συζήτηση της Πέμπτης επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στη διασφάλιση της ασφάλειας της Τεχνητής Νοημοσύνης και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών, δήλωσε ο Sunak στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι η Βρετανία θα φιλοξενήσει την πρώτη σύνοδο κορυφής για το θέμα αυτό το φθινόπωρο για να συζητηθεί πώς μπορούν να μετριαστούν οι κίνδυνοι της Τεχνητής Νοημοσύνης μέσω διεθνώς συντονισμένης δράσης.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν τις εργασίες για μια συμφωνία που θα μπορούσε να βοηθήσει τις βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να τύχουν επιδοτήσεων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να επιταχύνουν την από κοινού ανάπτυξη προηγμένων όπλων όπως οι υπερηχητικοί πύραυλοι. 

Οι συνομιλίες για τα κρίσιμα υλικά θα βελτιώσουν τη συνεργασία για την εξόρυξη και την επεξεργασία ορυκτών, όπως το κοβάλτιο, ο γραφίτης και το νικέλιο που είναι ζωτικής σημασίας για τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα. 

Ως αποτέλεσμα, οι Αμερικανοί που αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα από βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Jaguar Land Rover Automotive Plc, θα μπορούσαν να τύχουν μιας φορολογικής πίστωσης 3.750 δολαρίων βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού που υπέγραψε ο Biden.

Ο Biden θα ζητήσει επίσης από το αμερικανικό Κογκρέσο να χαρακτηρίσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως «εγχώρια πηγή» στο πλαίσιο του νόμου για την αμυντική παραγωγή, μια κίνηση που θα εξορθολογίσει τη συνεργασία σε αναδυόμενες εξοπλιστικές πλατφόρμες. 

Ο Biden έχει υποβάλει παρόμοιο αίτημα εκ μέρους της Αυστραλίας νωρίτερα φέτος, καθώς τα τρία έθνη επιδιώκουν να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στο πλαίσιο τριμερούς συμφωνίας που συνήφθη στις αρχές της προεδρίας του.

«Η παγκόσμια οικονομία υφίσταται, νομίζω, τον μεγαλύτερο μετασχηματισμό που έχει συντελεστεί μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση», δήλωσε ο Biden κατά τη συνάντησή του με τον Sunak στο Οβάλ Γραφείο.

Ενώ ο Sunak χαιρέτισε τη συμφωνία ως «νέο πρότυπο οικονομικής συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών, υπολείπεται κατά πολύ της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που επιδίωκαν οι διαδοχικές συντηρητικές κυβερνήσεις ως ένα από τα μεγάλα οφέλη του Brexit.

Ο Sunak υπερασπίστηκε την Πέμπτη τη μικρότερης κλίμακας συμφωνία, λέγοντας ότι ήταν «φιλόδοξη σε ό,τι επιδιώκει να επιτύχει» και πρόσθεσε ότι «αυτοί οι τύποι συγκεκριμένων στοχευμένων μέτρων που θα αποφέρουν πραγματικά οφέλη στους ανθρώπους το συντομότερο δυνατό είναι αυτά στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε».

Τόνισε επίσης ότι τα δύο έθνη πρέπει να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς τους στο επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν πέντε γύρους συνομιλιών για μια εμπορική συμφωνία όταν ο Donald Trump ήταν πρόεδρος, αλλά ο Biden τις ανέστειλε, και η κυβέρνησή του έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα είναι στα άμεσα σχέδιά της. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Πέμπτη ότι η αποδέσμευσή του από τις εμπορικές συνομιλίες δεν αποτελεί μήνυμα ότι η χώρα του γίνεται πιο προστατευτική.

Εκτός από τις συνομιλίες για ένα σύμφωνο για κρίσιμα ορυκτά, οι ηγέτες ανακοίνωσαν σχέδια για την αναγνώριση των καθεστώτων προστασίας δεδομένων του άλλου -κάτι που θα βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να συμμορφωθούν ευκολότερα με τους κανονισμούς ασφαλείας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμά ότι η αλλαγή θα ωφελήσει 55.000 επιχειρήσεις για να εξοικονομήσουν πάνω από 115 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Biden και ο Sunak συζήτησαν επίσης τις αμοιβαίες προσπάθειες για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού, συμφωνώντας να ξεκινήσουν μια νέα εταιρική σχέση για την αναχαίτιση αντιπάλων, όπως τα προγράμματα της Ρωσίας για την πολιτική πυρηνική ενέργεια. Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν επίσης στην έρευνα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική πληροφορική και τους ημιαγωγούς.

Βρετανός ο επόμενος γραμματέας του ΝΑΤΟ;

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και ερωτηθείς για το αν είναι καιρός για έναν Βρετανό γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε «ίσως», προσθέτοντας ότι οι σύμμαχοι του οργανισμού πρέπει να συζητήσουν τους υποψηφίους για τον ηγετικό ρόλο.

Ο Sunak αναμενόταν να προσπαθήσει να κερδίσει την υποστήριξη του Biden  για την υποψηφιότητα του υπουργού Άμυνας Ben Wallace να γίνει ο επόμενος επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News