Κόσμος Πέμπτη 1/06/2023, 21:09
ΚΟΣΜΟΣ

Ν.Αφρική: Πιθανή η μεταφορά της συνόδου των BRICS σε άλλη χώρα

Ν.Αφρική: Πιθανή η μεταφορά της συνόδου των BRICS σε άλλη χώρα

Η Νότιος Αφρική εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει τη σύνοδο κορυφής των ηγετών από τις χώρες των BRICS σε άλλη χώρα, σύμφωνα με πηγές, κίνηση που θα την βοηθήσει να προσπεράσει το δίλημμα για το εάν θα εκτελέσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Η κυβέρνηση εξετάζει να ζητήσει από την Κίνα να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής ή σε εναλλακτική περίπτωση από τη Μοζαμβίκη, σύμφωνα με πηγές οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση. 

Η Νότιος Αφρική έχει προσκαλέσει τον Πούτιν μαζί με τους ηγέτες της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Κίνας στις 22 έως 24 Αυγούστου. Επειδή όμως η Νότιος Αφρική είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, θα αναγκαστεί να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί για τον Ρώσο πρόεδρο εάν αυτός ταξιδέψει την χώρα. 

Η προγραμματισμένη επίσκεψη Πούτιν έχει προκαλέσει ανησυχία στους διεθνείς επενδυτές οι οποίοι ανησυχού ότι οι στενές σχέσεις της Νότιας Αφρικής με την Ρωσία απειλεί τις σχέσεις της με ορισμένους από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. 

Κορυφαίοι Εμπορικοί Εταίροι της Νότιας Αφρικής 

Το εμπόριο της Ρωσίας με τη Νότιο Αφρική βρίσκεται σε πτωτική πορεία

Source: Bloomberg

Οι γεωπολιτικές εντάσεις έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχουν στις οικονομικές προοπτικές της Νότιας Αφρικής οι καθημερινές διακοπές ρεύματος και οι περιορισμοί στα logistics που πλήττουν τις εξαγωγές, με το ράντ να βουλιάζει σε αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά. 

Ούτε η Κίνα ούτε η Μοζαμβίκη είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και αυτό επιτρέπει στον Πούτιν να ταξιδέψει εκεί χωρίς να υπάρχει φόβος σύλληψής του. Η Μοζαμβίκη όμως είναι ακατάλληλο μέρος για τη διεξαγωγή της συνόδου καθώς δεν διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές. Για το λόγο αυτό εξετάζεται η επιλογή της Κίνας. 

Η κυβέρνηση πάντως της Νότιας Αφρικής εξακολουθεί να εξετάζει όλες τις νομικές επιλογές για το πώς θα διαχειριστεί την επίσκεψη Πούτιν. Το 2015 είχε δεχθεί διεθνείς επικρίσεις, επειδή αρνήθηκε να εκτελέσει ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον τότε πρόεδρο του Σουδάν, Ομάρ αλ-Μπασίρι, που είχε καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία, ενόσω συμμετείχε σε συνάντηση των ηγετών της Αφρικής στο Γιοχάνεσμπουργκ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Σαουδική Αραβία: Σε διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Brick Bank

Goldman Sachs: Έτσι θα είναι ο κόσμος το 2075 – Οι νέες υπερδυνάμεις του πλανήτη

Κίνα: Aφαιρεί το στόχο για την φετινή της ανάπτυξη – Είναι πλέον ανέφικτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News