Goldman Sachs: Έτσι θα είναι ο κόσμος το 2075 – Οι νέες υπερδυνάμεις του πλανήτη
Η ανάπτυξη θα είναι μόνο χαμηλότερη, οι οικονομικές ανισότητες θα μειωθούν ανάμεσα στις χώρες (αλλά θα αυξηθούν εντός συνόρων) και η αμερικανική οικονομική κυριαρχία θα περάσει στο παρελθόν. Αυτές είναι οι προβλέψεις της Goldman Sachs για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, οι ΗΠΑ θα έχουν χάσει το «στέμμα» της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη από την Κίνα έως το 2050, ενώ αναδυόμενες οικονομίες όπως αυτές της Ινδονησίας, της Νιγηρίας, του Πακιστάν και της Αιγύπτου θα έχουν κερδίσει μια θέση ανάμεσα στους ισχυρούς του πλανήτη έως το 2075.
Η προσπάθεια της ομάδας στρατηγικών αναλυτών της Goldman Sachs να σκιαγραφήσουν τις τάσεις που θα επικρατήσουν στην παγκόσμια οικονομία την επόμενη 20ετία έρχονται περίπου 20 χρόνια αφότου ο ίδιος οίκος είχε δημοσιεύσει τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις του για τις οικονομίες BRICs (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), που στο διάστημα αυτό αναδείχθηκαν σε οικονομικές υπερδυνάμεις.
Πρώτη τάση: Χαμηλότερη ανάπτυξη
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman Sachs, η παγκόσμια ανάπτυξη -που ήδη έχει επιβραδυνθεί από το 3,6% ετησίως την δεκαετία πριν από την παγκόσμια κρίση του 2008 στο 3,2% τη δεκαετία πριν από την πανδημία- αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, λίγο χαμηλότερα από το 3% για τα επόμενα δέκα χρόνια και να συνεχίσει να μειώνεται σταδιακά. Αιτία είναι ο ασθενέστερος ρυθμός αύξησης του πληθυσμού, ο οποίος μειώθηκε στο μισό τα τελευταία 50 χρόνια, από το 2% τον χρόνο σε λιγότερο του 1% και αναμένεται να υποχωρήσει κοντά στο μηδέν έως το 2075.
Δεύτερη τάση: Η σύγκλιση των αναδυόμενων θα συνεχιστεί, με την Ασία στο τιμόνι
Μπορεί η ανάπτυξη να επιβραδύνει σε όλο τον κόσμο, όμως οι αναδυόμενες οικονομίες εξακολουθούν να εμφανίζουν ρυθμούς υψηλότερους των ανεπτυγμένων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman Sachs, οι πέντε μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη το 2050 θα είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ινδονησία και η Γερμανία (με την Ινδονησία να παραγκωνίζει την Βραζιλία και τη Ρωσία ανάμεσα στις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες). Έως το 2075, η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Αίγυπτος θα μπορούσαν να κερδίσουν μια θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες, εφόσον εφαρμόσουν τις σωστές πολιτικές.
Τρίτη τάση: Η αμερικανική κυριαρχία δεν αναμένεται να επαναληφθεί
Οι επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο έχουν υπάρξει ισχυρότερες από ό,τι αναμενόταν την τελευταία δεκαετία, όμως η Goldman εκτιμά ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί την επόμενη δεκαετία. Το εξαιρετικά ισχυρό δολάριο θα αντιστραφεί τα επόμενα δέκα χρόνια.
Τέταρτη τάση: Λιγότερες ανισότητες μεταξύ των χωρών, περισσότερες εντός συνόρων
Μία 20ετία σύγκλισης των αναδυόμενων αγορών οδηγεί σε μια πιο ίση διανομή των εισοδημάτων, όμως ενώ οι οικονομικές ανισότητες έχουν μειωθεί ανάμεσα στις χώρες, την ίδια στιγμή, έχουν αυξηθεί μέσα σε αυτές. Αυτό, σύμφωνα με την Goldman Sachs, είναι μια σημαντική πρόκληση για το μέλλον της παγκοσμιοποίησης.
Διαβάστε επίσης:
Νέο manhattan project, παραίτηση Μακρόν, αντι-Brexit: Οι πιο εξωφρενικές προβλέψεις για το 2023
Capital Economics: Από την αποπαγκοσμιοποίηση στο παγκόσμιο ρήγμα
Goldman Sachs: Έχει τελειώσει η παγκοσμιοποίηση όπως την ξέραμε;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News